Alkotmányellenesek a bírák és ügyészek jogállását szabályozó törvénymódosítások egyes rendelkezései

Alaptörvénybe ütközőnek ítélte az alkotmánybíróság (CCR) a bírák és ügyészek jogállását szabályozó törvényt módosító jogszabály több rendelkezését - jelentette be kedden a taláros testület elnöke.

Valer Dorneanu hangsúlyozta, többek között azoknak a beadványoknak adtak helyt, amelyek a bírák és ügyészek felelősségre vonásával kapcsolatosak, ugyanakkor kérik a bírói vétség, a rosszhiszeműség és a súlyos hanyagság fogalmának újbóli meghatározását.

Újságírói kérdésre válaszolva Dorneanu kifejtette, az államfő hatáskörére vonatkozó előírásokkal kapcsolatos óvások közül azokat fogadták el, amelyek a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) és az elnök hatáskörének "jobb elhatárolására" vonatkoznak. 

Az alkotmánybírósági döntés indoklásának megszövegezése után a törvényt visszaküldik a parlamentnek újratárgyalásra - tette hozzá Valer Dorneanu. 

Az igazságügy megszervezéséről szóló törvény módosítását négy pontban találták alkotmányellenesnek. Az erről szóló döntést múlt héten közölték. A CSM működését szabályozó törvény módosításai ellen benyújtott indítványok tárgyalását február 13-ára halasztotta a testület. 

Kapcsolódók

Kimaradt?