Az RMDSZ továbbra is együttműködik a parlamentben a PSD-ALDE koalícióval

Az RMDSZ frakciói keddi ülésükön eldöntötték, hogy meghosszabbítják a kormánypártokkal kötött parlamenti együttműködési megállapodást.

Ezt Kelemen Hunor szövetségi elnök jelentette be az együttes frakcióülés végén. Közlése szerint jövő héttől kezdődően az RMDSZ pontszerűen egyeztet az elfogadásra váró törvénytervezeteiről a PSD-ALDE koalícióval.

A politikus az együttműködési megállapodás meghosszabbítását a parlamenti erőviszonyokkal, az ellenzék magatartásával indokolta. Hangsúlyozta, hogy rendkívül kedvezőtlen lenne az RMDSZ számára a parlamenti elszigetelődés, és csak a kormánykoalíció képviselői mutattak hajlandóságot a párbeszédre.

Az RMDSZ elnöke elmondta, a szövetség nem tudja átvinni törvénykezdeményezéseit 30 parlamenti képviselővel, ugyanakkor "a koalíciónak sokszor van szüksége a szövetség támogatására".

A nagy többség támogatta

„Voltak ellenvélemények, de a frakciók nagyon nagy többsége azt támogatta, hogy ezt a fajta laza együttműködést fenn tudjuk tartani a kormánypártokkal” – számolt be a Maszolnak az ülésről Korodi Attila. A képviselőházi frakcióvezető elmondta, az együttműködési megállapodás folytatása mellett szóló legfontosabb érv, hogy 2018-ban a fontosabb romániai politikai szereplők ne legyenek partnerek semmilyen nacionalista felhangú cselekvéssorban, és az RMDSZ a centenárium évében is tudja minél több tervezetét elfogadtatni a parlamentben.

Ellenérvek is voltak Korodi Attila tájékoztatása szerint. „Az PSD-nek több olyan megnyilvánulása is volt, amelyek ellentétesek voltak a mi értékrendünkkel, ezért csak azt a fajta együttműködést tudjuk elképzelni, ami nagy szabadságot ad nekünk. Csak azokat a kormánypárti kezdeményeket tudjuk támogatni, amelyek megegyeznek az RMDSZ programjával és érdekeivel. Amelyek ezekkel ellentétesek, azokat elutasítjuk” – magyarázta a politikus.

Ezek a prioritások

Korodi elmondta, az RMDSZ frakciói a keddi ülésen a törvényhozási prioritásokat is megjelölték, és a tervezeteikhez az együttműködési megállapodás értelmében a kormánypártok támogatását kérik. Listájukon szerepel a marosvásárhelyi katolikus gimnázium újraalapításáról szóló törvény is, amelyet a képviselő szerint a parlament záros határidőn belül el is fogad majd. A közigazgatási törvény anyanyelvi jogokat bővítő módosításait vagy a március 15-ét hivatalos ünneppé nyilvánító jogszabályt azonban várhatóan nem sikerül idén elfogadtatni.

„Tavaly mindkét tervezet kapcsán tavaly óriási cirkuszok voltak. Ezért inkább megvárjuk azt a pillanatot, amikor ezeket a jogszabályokat értelmesen, normálisan meg lehet vitatni és el lehet fogadtatni. Legyünk őszinték: 2018 erre nem alkalmas év. Ezek a tervezetek annyira táptalajt jelentenek a nacionalista retorikának, hogy ez még rosszabbat tettenne a közösségünknek” – jelentette ki a frakcióvezető. Ezért az RMDSZ egyes törvényeken belül próbálkozik olyan módosításokkal, amelyek kisebb-nagyobb mértékben bővítik a nyelvhasználati jogokat. Ilyen jogszabály a hamarosan a parlament elé kerülő közigazgatási törvénykönyv – magyarázta.

Korodi elmondta, az RMDSZ számára a közösségi prioritásokon túl fontos a kevésbé dinamikus fejlődésű régiók, a szegénységben élő rétegek felzárkóztatása. Továbbá hangsúlyozta, hogy a jogállam erősítése érdekében törvénybe kell foglalni az alkotmánybírósági döntéseket, illetve az EU-s direktívát és az Európai Unió Bíróságának döntéseit. 

„Az elkövetkező időszakban az oktatás terén is tovább folytatjuk a megkezdett munkát: ilyen például az óvodai nevelés középcsoportra vonatkozó kötelezettségét előíró tervezetünk, vagy a bölcsődék normatív finanszírozását előíró tervezetünk, amelyek a parlamenti eljárásban vannak. Továbbá törvénybe kell foglaljuk a kisebbségi oktatás normatív finanszírozását és azt is, hogy a kisebbségi osztályok törvényileg alacsonyabb létszámmal is tudjanak önálló osztályként működni” – hangsúlyozta az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?