Kövesi: koholt vádak alapján indult fegyelmi eljárás ellenem

Igazságügyi szakértők is megerősítették, hogy hamisított hangfelvétel alapján indult fegyelmi eljárás ellene – állítja a korrupcióellenes ügyészség vezetője. Laura Codruţa Kövesi az Agerpresnek adott interjúban közölte, hogy nem mond le.

A korrupcióellenes főügyész szerint nem véletlen egybeesés, hogy éppen tavaly kezdeményezett ellene fegyelmi eljárást az Igazságszolgáltatási Felügyelet. Közölte, hogy több mint 22 éve dolgozik ügyészként, és ez idő alatt egyetlenegyszer sem indítottak ellene fegyelmi eljárást.

Kövesi felidézte: tavaly, „amikor elkezdődtek az igazságszolgáltatás elleni támadások”, az Igazságszolgáltatási Felügyelet kiadott egy sajtóközleményt arról, hogy támogatja az igazságügyi törvényeknek a minisztérium által bejelentett módosításait.

„Akkor történetesen több, talán 16 ügyben is hivatalból vizsgálatot kezdeményezett ellenem az Igazságszolgáltatási Felügyelet. Szóval ezt elég nehéz kommentálni. Amit azonban határozottan kijelenthetek: a tavaly júniusban nyilvánosságra került hangfelvételt igazságügyi szakértői vizsgálatnak vetették alá, és megállapították, hogy nem eredeti, módosítottak rajta. Az ülésen részt vevő mindegyik kollégát kihallgatták. Meg fogom védeni magam a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács ügyészi részlege előtt, és meglátjuk, mi lesz ezekkel a fegyelmi eljárásokkal" – mondta a főügyész.

Kövesi ugyanakkor tagadja, hogy az ügyészek panaszt tettek volna ellene a velük szemben tanúsított magatartása miatt. "Hat éven át voltam Románia legfőbb ügyésze, csaknem négy éve vagyok a DNA főügyésze. 22 éve dolgozom ügyészként, de soha nem ért az a vád, hogy nem viselkedtem megfelelően a kollégáimmal. Intézményvezetőként több ezer gyűlést tartottam, de soha nem vádoltak meg ilyesmivel. Teljesen véletlenszerűen pont most vádolnak meg azzal, hogy parancsoló hangnemben beszéltem a gyűlésen" – jelentette ki.

A korrupcióellenes főügyész hozzátette, már a felvétel megjelenésekor közölte, hogy hamisítvány, olyan kijelentéseket is tartalmaz, amelyek nem tőle származnak, olyan szavak hangzanak el rajta, amelyeket sem a munkahelyén, sem otthon nem használ. "Nagyon nehéz lenne megjósolni, hogy meddig húzódik majd az ügy. (...) Nem gondolom úgy, hogy le kellene mondanom olyasvalami miatt, amit nem követtem el" - nyomatékosította Kövesi.

Ezzel gyanúsítják Kövesit

Az Igazságszolgáltatási Felügyelet január 12-én jelentette be, hogy fegyelmi eljárást indított Laura Codruţa Kövesi ellen. A felügyelet közleményében azt állította, hogy a sajtóban 2017. június 18-án megjelent, a DNA egyik munkabeszélgetésén rögzített felvétel tanúsága szerint a korrupcióellenes főügyész magatartásával sértette a szakma becsületét és az igazságszolgáltatás presztízsét.

A főügyész kijelentéseivel azt a látszatot keltette, hogy az általa vezetett intézmény az egyes dossziék által kiváltott sajtóvisszhang és az azokban érintett személyek tisztsége függvényében dönti el, hogy mely ügyeket részesíti előnyben - állította a felügyelet.

A közlemény arra is rámutatott, hogy Kövesi agresszív és lekezelő hangnemben beszélt kollégáival, amivel - a felügyelet szerint - vétett az ügyészi szakma etikai szabályai ellen, és ami miatt jogosan kérdőjelezheti meg a közvélemény az alkotmány és a törvények tiszteletét, illetve az ügyészek pártatlanságát.

A felügyelet szerint ugyanakkor az ügyész kollégákkal folytatott elektronikus levelezése során Kövesi rágalmazó, sértő, fenyegető kifejezéseket használt, többek között "gyáváknak" és "bűnözőknek" nevezve őket. Kövesi szankcionálásáról vagy felmentéséről a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács ügyészi részlege dönt majd.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?