Magyar lesz Románia legfőbb ügyésze? – sajtóértesülések

Florin Magyar, a kolozsvári táblabírósági ügyészség főügyésze a legesélyesebb a legfőbb ügyészi tisztség elnyerésére – írta hétfőn a România liberă. A napilap úgy tudja, Mona Pivniceru igazságügyi miniszter már korábban, február 8-án felajánlotta kiszemelt jelöltjének a posztot, amikor részt vett a kolozsvári táblabíróság tevékenységi kiértékelőjén.

A România liberă értesüléseit megerősítették helyi hírportálok is. A stiridecluj.ro szerint Florin Magyar már azzal dicsekszik az ismerőseinek és ügyész kollégáinak, hogy hamarosan átveszi a vádhatóság vezetését.magyar

Magyar 2008-ig a korrupcióellenes ügyészség kolozsvári regionális részlegét vezette, utána vette át a táblabírósági ügyészség vezetését. Helyi lapok szerint szakmai képességeit senki nem vitatja, ám rossz fényt vet rá, hogy kiváló kapcsolatokat ápol a Gazeta néven elhíresült bűnvádi dosszié egyik vádlottjával.

Mona Pivniceru hétfőig várta a jelentkezőket a legfőbb ügyészi tisztségre. Közülük választja ki jelöltjét, akinek át kell esnie a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) vizsgáztatásán is. A CMS álláspontját a miniszter nem köteles figyelembe venni. Mivel az államfő korábban már megtagadta egy korábbi jelölt főügyészi kinevezését, ezt többé már nem teheti meg.

Kimaradt?