Kovács Toróhoz: nyílt levelekből nem lesz autonómia

„Toró T. Tibor nem képes felismerni, hogy az autonómiaharcban, a nemzeti szimbólumaink használatának kérdéskörében, az alkotmány módosításakor, vagy az új gazdasági fejlesztési régiók kialakításánál a román döntéshozókkal, a román pártokkal állunk szemben, őket kell meggyőznünk az igazunkról" – közölte hétfőn Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára.kovacspeter

A politikus az Erdélyi Magyar Néppárt elnökének korábbi állásfoglalásaira, illetve arra a vasárnapi közleményére reagált, melyben Toró azzal vádolja az RMDSZ-t, hogy megtagadta a székely zászlót és kétségbe vonta a Marosvásárhelyre, március 10-re tervezett autonómia-tüntetés létjogosultságát.

Válaszában Kovács Péter emlékeztet arra, hogy az RMDSZ zászlóvivője az erős székelyföldi identitás kialakításának és megerősödésének. „Az elmúlt időszakban számos olyan kezdeményezésnek lehettünk tanúi, amelyek célja a székely közösségek szimbolikus és gazdasági megerősítése, hagyományaink és szimbólumaink ápolása, illetve bemutatása, az önkormányzatainkban rejlő lehetőségek kihasználása. Ez a munka elengedhetetlen az autonómia eléréséhez" – fogalmaz a politikus.

A főtitkár emlékeztet arra is, hogy ezekben hetekben az RMDSZ székelyföldi polgármestereinek nagy részét éppen azért zaklatják a hatóságok, mert kitűzték a piros-fehér-zöld, illetve a székely zászlót. Fenyegető hangvételű prefektusi körlevelek, bírósági tárgyalások sorozata, különböző állami szervek ellenőrző testületeinek látogatása mind oda vezethető vissza, hogy az RMDSZ választott tisztségviselői, helyi, megyei és országos testületei, illetve vezetői büszkén használják nemzeti szimbólumainkat.

torottibor„Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy míg Toró T. Tibor pártelnök a számítógépe mögött >>dolgozik<< és futószalagon gyártja az RMDSZ-t bíráló nyílt leveleit, addig Kelemen Hunor a politikai ellenfél barlangjában, a Nemzeti Liberális Párt kongresszusán hirdeti a szimbólumaink használatának jogát, és törekszik ennek a mesterségesen kialakított konfliktusnak a rendezésére" – írja Kovács.

Az RMDSZ politikusa megállapítja: sajnálatos módon a néppárti elnök mindenből magyar-magyar politikai háborút próbál kreálni. Elfelejti, hogy 2012-ben a magyar-magyar választási versenyben csúnyán megbukott, személyesen is, illetve a pártja is.

„A Néppárt elnöke nem képes megválaszolni néhány egyszerű kérdést: nagy ívű nyilatkozatok megfogalmazásán túl, mit tett az autonómia ügyében? Az RMDSZ heti rendszerességgel való bírálatán kívül milyen konkrét, kézzelfogható eredményt tud felmutatni? A pártja miért veszi védelmébe azt a gondolatot, amely a szórványmagyarság önkéntes területfeladását célozza?" – sorolta a főtitkár, aki úgy fogalmaz: tisztában van azzal, hogy érdemi válasz soha nem fog érkezni a feltett kérdéseire.

Kimaradt?