Ponta: Tőkést külföldi románellenes erők pénzelik

Tőkés Lászlót „románellenes külföldi erők" pénzelik – jelentette ki hétfőn Victor Ponta. A kormányfő újságírói kérdésre válaszolva az európai parlamenti képviselő nagyváradi sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagált.

A Mediafax szerint Tőkés arról beszélt: Nicolae Ceaușescu engedékenyebbnek bizonyult Victor Pontánál, mert a diktátor a jelenlegi miniszterelnöktől eltérően „lehetővé tett a magyarok számára bizonyos fokú autonómiát".tokesponta2

Válaszreakciójában a kormányfő egy kalap alá vette Tőkés Lászlót egy másik EP-képviselővel, a demokrata-liberális Monica Macoveijel. „Tőkés és Macovei már húsz éve a románellenes külföldi erőket képviselik. Azok finanszírozzák őket, akiknek érdekük, hogy Románia instabil, minden oldalról támadott ország legyen" – fogalmazott Ponta.

A miniszterelnök szerint Tőkésnek horthysta diskurzusa van. Emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ a romániai magyarság egyetlen legitim képviselője.

Az erdon.ro beszámolója szerint Tőkés László hétfőn Nagyváradon kijelentette: huszonnégy évvel a rendszerváltás után felerősödő posztkommunista visszarendeződés tapasztalható Romániában. A restauráció káros jelenségei közül Tőkés kiemelte a felerősödő kisebbség-, illetve magyarellenességet, az ország közigazgatási-regionális átszervezésének tervét, a magyar autonómia-törekvések antidemokratikus megbélyegzését és elutasítását; a zászlóháború néven elhíresült, a székely zászló betiltására törekvő román kormányzati politikát; a kisebbségi kérdések romániai belügyének tekintett doktrínáját; az erdélyi magyar felsőoktatás korlátozását és az erélyi magyar személyiségek kulturális örökségünkből való kizárásának a gyakorlatát.

Kimaradt?