Negatívan véleményezte a CSM a „kalasnyikovos képviselő” tervezetét

Negatívan véleményezte csütörtökön a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) plénuma az igazságszolgáltatás működését szabályozó törvények újabb módosítását - tájékoztatták az Agerprest igazságügyi források.

Az új módosító tervezetet a „kalasnyikovos képviselő” néven ismert szociáldemokrata politikus, Cătălin Rădulescu terjesztette elő. A képviselő korábban meglehetősen bizarr javaslatokat tett a büntetőjog módosítására, ám ezeket pártja hatására végül visszavonta.

A bírói tanács által csütörtökön véleményezett indítvány szerint az ügyészségek vezetőit a szenátusnak, mint a az állampolgárok képviselőnek kellene kinevezniük az igazságügyi miniszter javaslatára, a CSM láttamozásával és hasonló módon lehetne visszahívni őket.

Egy másik módosítás értelmében az Igazságszolgáltatási Felügyelet vezetője versenyvizsgával nyeri el tisztségét. A kilenc éves mandátumra olyan ügyészek, vagy bírók pályázhatnak, akik legalább 12 éve praktizálnak, legalább táblabírósági szintre jutottak és „nagyon jó” minősítést kaptak az legutóbbi három felmérés alkalmából.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?