Ez a PSD kormányfőjelöltjének legfőbb erénye a román lapok szerint

A szerdai román lapok kommentátorainak többsége szerint Viorica Dăncilă EP-képviselőt, a Szociáldemokrata Párt (PSD) nőszervezetének vezetőjét a pártelnökkel szembeni feltétlen engedelmesség alapján választották ki arra, hogy a PSD kormányfő-jelöltje legyen.

A Hotnews.ro hírportálon Dan Tăpălagă "Jó hír: az első női miniszterelnök" című írásában azt fejtegeti, hogy a címen kívül semmi sem szól Dăncilă mellett. A szerző szerint Liviu Dragnea PSD-elnök minden nőt megsértett és a nemi egyenlőség nemes eszméjét is "bemocskolta" azáltal, hogy a hozzáértés, és valós érdemek helyett kizárólag a szolgalelkűség és engedelmesség alapján javasolt egy nőt az egyik legmagasabb tisztségre.

"Nem, nem egy európai figura jön Brüsszelből a kormány élére, hanem olyan, aki bizonyított már az igazságszolgáltatás ellen folytatott háborúban" - írta Tăpălagă arra utalva, hogy a tavaly februári korrupcióellenes óriástüntetések idején Dăncilă az Európai Parlament szószékéről bírálta a tüntetőket, mondván, hogy a büntetőjogot az alkotmánysértő előírások kiigazítása miatt módosította a PSD-kormány.

Az Adevărulban Stefan Vlaston úgy vélekedik: Dăncilă csak egy "áldozati bárány", akit a PSD azért lök a jobboldali elnök elé, hogy az "megmutathassa izmait", amint tette azt 2016 decemberében a választások után, amikor visszautasította a PSD első kormányfő-jelöltjének, Sevil Shhaidehnek a kinevezését. A szerző szerint az a Mihai Fifor eddigi védelmi miniszter lesz a következő román, akit Johannis ügyvivő miniszterelnöknek nevezett ki.

Vlaston szerint az is elképzelhető, hogy a PSD csapdát állított az elnöknek és a közigazgatási tapasztalat nélküli Dăncilă kinevezésére tett javaslattal éppen az elutasítást akarja kiprovokálni, hogy ürügyet keressen az államfő felfüggesztésére. Az Adevărul publicistája úgy értékeli, Johannis akkor tenné igazán nevetségessé a PSD-t, ha megbízná kormányalakítással Dăncilát, de sajnos ez a román gazdaság és az ország külföldi megítélése szempontjából is drámai következményekkel járna.

A szociálliberális kormánykoalícióhoz egyébként közel álló Jurnalul National is azzal a címmel számolt be Dăncilă jelöléséről, hogy Teleorman megye "szerzi meg" a kormányfői posztot, ezzel is azt hangsúlyozva, hogy a szintén teleormani pártelnök emberéről van szó. Adrian Ilie még egy szóviccet is megengedett magának erről a témáról: a Dăncilă - docilă (engedelmes) szópár hasonló hangzását kihasználva Engedelmes Vioricának nevezte az egyik alcímben a PSD kormányfőjelöltjét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?