Piros pont: a PSD kormányfőjelöltje elhatárolódott a „székelyakasztós” kijelentéstől

A Szociáldemokrata Párt (PSD) kormányfőjelöltje, Viorica Dăncilă azon kevés román politikusok közé tartozik, akik elhatárolódtak Mihai Tudose „székelyakasztós” kijelentésétől.

Az európai parlamenti képviselő szombaton, január 13-án adott ki közleményt, amelyben a leköszönő miniszterelnöknek arra a szintén múlt heti kijelentésére is reagált, hogy „bizonyos bűncselekmények esetében a halálbüntetés is kevés”.

Állásfoglalásában Viorica Dăncilă emlékeztette Mihai Tudosét arra, hogy Románia az EU tagja, és a román közjogi méltóságoknak az elsők között kell őrködniük az európai értékek tiszteletben tartása fölött.

„Az ilyen szerencsétlen megnyilvánulásoknak – mint az akasztással és halálbüntetéssel való példálózás – következményei lehetnek, és elhatárolódom tőlük” – szögezte le az EP-képviselő a Mediafax által idézett közleményben. Ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy a magyar közösség autonómiaigényével maga sem ért egyet, mert „az egységes román nemzetállam alkotmányos elve nem képezheti alku tárgyát”.

Ismert, hogy Mihai Tudose leköszönő kormányfő múlt szerdán este a magyar autonómiatörekvésekkel kapcsolatban egyebek mellett azt nyilatkozta a Realitatea hírtelevíziónak: „Ugyanaz lesz a válaszom, mint amikor, nem tudom milyen nap alkalmából, zászlót próbáltak kitűzni. Ekkor világossá tettem, hogy ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is”.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?