Tudose lemondása: előrehozott választásokat kér az ellenzék

Előrehozott választásokat követel az ellenzék, miután a Szociáldemokrata Párt (PSD) hétfő este megvonta támogatását Mihai Tudosétól, és a miniszterelnök bejelentette a lemondását.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) szerint az előrehozott parlamenti választások jelentenék a legjobb megoldást a Mihai Tudose miniszterelnök lemondása nyomán előállt helyzetre - nyilatkozta hétfő este Ludovic Orban pártelnök.

"A Szociáldemokrata Párt hiteltelenné vált. A PNL támogatja az előrehozott választások kiírását, a parlament delegitimizálását és új többség kialakítását. Ez lenne a legjobb megoldás" - nyilatkozta az Agerpresnek Ludovic Orban. A pártelnök hozzátette, a Romániát jelenleg irányító "mérgező csoportosulás mindent, amit tesz, az ország érdekei ellen teszi".

A PNL elnöke kifejtette, nem tudja megjósolni, miként fog eljárni jelen helyzetben Klaus Johannis államfő, megbízza-e kormányalakítással a PSD újabb miniszterelnök-jelöltjét vagy sem, de meggyőződése, hogy a legjobb megoldás mellett dönt majd az elnök.

"Új kezdetre van szükség. Nagyon nehéz lenne a parlament jelenlegi struktúrájára épülő új kormányt alakítani. (...) Bármilyen összetételű is legyen az új kabinet, a PSD jelenléte csak kompromittálná azt" - fogalmazott Orban.

A pártelnök elmondta, a PNL végrehajtó bizottsága összeül kedden, hogy elemezze ki a Mihai Tudose miniszterelnök lemondása nyomán előállt helyzetet, és ismertesse ezzel kapcsolatos hivatalos álláspontját.

USR: Dragnea büntetőügyei a tét

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke szerint is az előrehozott parlamenti választások jelentik az egyetlen alternatívát arra, hogy olyan parlamenti többség alakuljon ki, "amelyet valóban érdekel a kormányzás". Dan Barna hangsúlyozta, a PSD és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotta koalíció ismét bebizonyította, hogy képtelen kormányozni. A pártelnök szerint ennek oka, hogy a jelenlegi kormánystruktúrát úgy alakították ki, hogy az a "Liviu Dragnea személyes problémáit intéző ügyvédi irodaként működjön".

"Amíg e logika mentén folytatódik minden, bármilyen miniszterelnöke is legyen Romániának, Liviu Dragnea heteken vagy hónapokon belül félreállítja, ahogy ezúttal is történt. Mert a tétet Liviu Dragnea büntetőügyei képezik. Szerintünk az egyetlen alternatívát az előrehozott választások jelentenék, így lehetne olyan többséget kialakítani, amelyet valóban érdekel Románia kormányzása" - mondta Dan Barna.

Az USR ugyanakkor hétfő este Facebook-oldalán közölte, az alakulat kéri Klaus Johannis államfőtől, ne bízza meg kormányalakítással a PSD-ALDE-koalíció által nevesítendő személyt, és az előrehozott választások kiírása mellett érvelt.

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?