FRISSÍTVE - Mihai Tudose bejelentette lemondását a PSD vezetőségi ülésén

FRISSÍTVE: A Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottsága megvonta a bizalmat a miniszterelnöktől. Mihai Tudose bejelentette lemondását a testület hétfői ülésén, és ezt utólag hivatalosan is megerősítette a sajtónak. Az ügyvivő kormányfő várhatóan Paul Stănescu fejlesztési miniszter lesz – számoltak be a hírtelevíziók. Cikkünk frissül.

„Emelt fővel távozom. Megyek a Victoria-palotába összeszedni a dolgaimat. Ideiglenesen sem akarok kormányfő maradni" – jelentette ki Mihai Tudose miniszterelnök az újságíróknak hétfő este, a PSD végrehajtó bizottságának ülése után. A testület előzőleg megvonta a kormányfőtől a bizalmat, aki válaszként bejelentette lemondását. 

Amikor arról kérdezték, hogy miként veszítette el ilyen hamar a PSD bizalmát, Mihai Tudose azt felelte: "A párt úgy döntött, hogy egy más kormányra, egy más hozzáállásra van szükség. Mindenen lehet javítani. Én nem akartam megosztani a pártot”. A távozó miniszterelnök elismerte, hogy részben őt terhelheti a felelősség. "Lehet, hogy részben az én hibám. Így döntött a párt. Én vállalom, a végrehajtó bizottság nevezett ki, a végrehajtó bizottság most azt mondta, hogy ennél jobbra van szükség"- fejtegette Tudose.

Arra a kérdésre, hogy miben hibázott, azt válaszolta: párttársai méltányolták az elért eredményeket. "Én magam sajnálom, hogy nem adtunk át több kilométer autópályát, nem építettünk több kórházat. Emelt fővel távozom, nem zártuk rosszul az évet, a kollégák méltányolták a kormányzati munkát" - mondta Tudose.

Kedden döntenek a jelöltről

A HotNews értesülései szerint a Tudose-kormány több tagja szintén lemond: Marcel Ciolacu miniszterelnök-helyettes, Marius Nica (európai alapok), Felix Stroe (szállításügy), Mircea Titus Dobre (turizmus) és várhatóan Lucian Romascanu (kultúra) is. A PSD vezetőségi üléséről kiszivárgó információk szerint Paul Stănescu fejlesztési miniszter lesz az ügyvivő kormányfő.

A PSD Dolj megyei elnöke, Caludiu Manda szenátor közölte: a végrehajtó bizottság kedden ismét ülésezik, és dönt a párt miniszterelnök-jelöltjéről. „Továbbra is parlamenti többségünk van, mi jelöljük a miniszterelnököt és mi alakítunk kormányt” – jelentette ki a politikus.

FRISSÍTÉS: Dragnea a pártra bízza a döntést a kormányfőjelöltről

A PSD vezetőségi ülése utáni sajtótájékoztatóján Liviu Dragnea pártelnök bejelentette: a keddi végrehajtó bizottsági ülésen nem javasol majd miniszterelnök-jelöltet, hanem a testületre bízza a döntést, amelyet maga is felvállal majd. A politikus azzal érvelt, hogy „nincs szerencséje” a kormányfőjelölésekkel. Ezzel arra utalt, hogy korábban a szintén utólag megbuktatott Sorin Grindeanut és Mihai Tudosét is maga javasolta miniszterelnöknek.

Újságírói kérdésre elmondta, elsősorban azt rója fel Mihai Tudosének, hogy az év elején nem vonta meg a 2017-es mérlegét és nem ismertette 2018 kormányzati prioritásait, ehelyett olyan kijelentéseket tett nyilvánosság előtt, amelyeket előbb a párton belül kellett volna megvitatni. Liviu Dragnea ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy Klaus Johannis államfő "az alkotmányt tiszteletben tartva" ismét a PSD jelöltjét bízza meg kormányalakítással.

Dragnea meglátása szerint hétfőn "hosszú, komoly és mély" vitát folytattak, amelynek a végén szavazás alá bocsátották, hogy mondjon le a miniszterelnök. "A határozatot 60-an támogatták, négyen tartózkodtak, négyen ellene szavaztak, Mihai Tudose pedig nem szavazott. Tudose az ülés elején megismételte, amit beiktatásakor is mondott, hogyha a végrehajtó bizottság azt kéri, hogy mondjon le, akkor lemond" - közölte a politikus.

A lemondás előzményei

Elődjéhez, a tavaly júniusban leváltott Sorin Grindeanuhoz hasonlóan Mihai Tudose a párt elnökével, Liviu Dragneával került konfliktusba. A pártvezető priusza miatt nem lehetett miniszterelnök, ezért engedelmes helyetteseket keresett a kormányfői szerepre, akiket azonban eltávolított a hatalomból, amikor nyíltan szembeszálltak akaratával – emlékeztet az MTI.

Az első nyílt konfrontáció múlt héten volt, amikor - egy pedofil rendőr miatti botrány során - Tudose lemondásra szólította fel a pártelnök egyik legközelebbi bizalmasát, Carmen Dan belügyminisztert. A Dragnea és Tudose közti feszültség azonban régebbi keletű: a kormányfő egyik legfőbb "bűne" az volt, hogy nem vállalta fel az igazságügyi reformot. A csomagot ugyanis sürgősségi kormányrendelettel szerette volna elfogadtatni a szociáldemokrata párt, de a kormányfő nem akarta magára vállalni a felelősséget, és ragaszkodott a parlamenti eljáráshoz.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?