EMNP: az RMDSZ megtagadta a székely zászlót

Az RMDSZ megtagadta a székely zászlót - jelentette ki Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke az MTI-hez vasárnap eljuttatott állásfoglalásában. Az EMNP vezetője arra reagált, hogy Kelemen Hunor szövetségi elnök szombaton bejelentette: az RMDSZ nem vesz részt a Székelyföldnek területi autonómiát követelő március 10-ei marosvásárhelyi tüntetésen, amelyet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) és az EMNP kezdeményezett a Székely Szabadság Napja elnevezéssel. 

ttt
"Az RMDSZ nem lesz az SZNT vagy az EMNP utánfutója." Ezt a tüntetést nem ők szervezték, ezért nem vesznek részt rajta - mondta az RMDSZ elnöke. Hozzátette, hogy egy ilyen megmozdulás nem segíti, hanem rontja Székelyföld autonómiájának esélyeit.

Toró T. Tibor úgy vélekedett, hogy az RMDSZ nem csupán megtagadta a székely zászlót, hanem a demokratikus tüntetés létjogosultságát is kétségbe vonta, és a "kis lépések politikája" nevében "ismét visszavonulót fújt". Kifejtette: az utcai demonstráció a demokratikus jogállamiság egyik alapköve, amelynek az érdekérvényesítésben játszott szerepét és jogosultságát "csak a legvadabb diktatúrákban kérdőjelezik meg".

Az EMNP elnöke szerint a kis lépések politikája két évtized alatt nem vitte közelebb a magyar közösséget sem a Székelyföld területi autonómiájához, sem a kulturális autonómiájához. 

"Sokat elárul az RMDSZ-nek általában csak a választási kampányokban fellángoló autonómiapártiságáról az, hogy vezetői szerint a demokratikus érdekérvényesítés és a közösségi igény kifejezésének természetes módja, a békés tüntetés ellehetetleníti a politikai érdekérvényesítést" - fogalmazott állásfoglalásában Toró T. Tibor.

Kimaradt?