Borbély László: a 8 régió nem egy működőképes terv

Az Európai Uniós pályázatokra kell koncentrálniuk az önkormányzatoknak Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke szerint, hiszen a beruházásokra nagyon kevés pénz van elkülönítve.

„Románia több pénzt fog kapni az Európai Uniótól, mint 2007-2013 között. Nagyon sok lehetőség lesz a Regionális Operatív Program és más programokkal Európai Uniós pénzek lehívására. Erre vonatkozóan van elképzelésünk és elsőként adtuk le 2012 októberében az akkori európai ügyekért felelős miniszternek azt a 35 oldalas dokumentumot, amely Erdély 2020-ig terjedő prioritásait mutatja be az Európai Uniós pénzekkel kapcsolatban”- mondta Borbély László. Hozzátette: „ez egy nagy kihívás az önkormányzataink számára és elő kell készítenünk erre az elkövetkező 6 évre, akkor is ha ellenzékben vagyunk, hiszen ezek a pénzek lehívása nem attól függ, hogy éppen ki kormányozza az országot, hanem a leadott pályázatok minőségétől”.

borbély

A régióátszervezéssel kapcsolatosan a politikai alelnök elmondta, a jó megoldás az RMDSZ szerint az a 16 régiós változat, amit 2 és fél éve bemutattak a parlamentben: Mint elmondta, az RMDSZ az egyetlen politikai alakulat, amely egy dokumentumban összefoglalta elképzelését a régióátszervezéssel kapcsolatban és ezt statisztikai adatokkal alá is tudja támasztani. A nemrég elkészített kutatás eredményeit már megvitatták a parlamenti frakcióikkal és március 1-én találkoznak az önkormányzati képviselőkkel, ahol szintén bemutatásra kerülnek az anyagok.

Borbély szerint a statisztikai kutatások eredményei egyértelműen bebizonyítják, hogy a jelenlegi 8 régió nem működőképes. A gazdag és szegény régiók az elmúlt hét évben nem, hogy közeledtek volna egymáshoz, hanem egyre távolodtak. Ez azt jelenti, hogy módosítani kell a nagyobb régiókat kisebb régiókká. „Ugyanakkor ki kellene lépnünk abból a bűvkörből, hogy a székely régiót mint valami mumust mutatják fel egyes román politikusok – fogalmazott Borbély. Abban az esetben, ha ez a három megye együtt képes erőt és hatékony együttműködést felmutatni, akkor miért ne lehetne székely régió? Itt nem lenne szó etnikai alapon szerveződésről, hanem a három megye együtt alkotna egy gazdaságilag jól működő régiót”.

romania regiok

Mivel a kormányzó koalíció a 67 százalékos parlamenti többségével bármit megszavazhat, ezt a dokumentációt tárgyalási alapként is fel fogja mutatni a szervezet, reményeik szerint sor kerül a dialógusra. „Ugyanakkor remélem, hogy az RMDSZ-ben van annyi tudás és erő, hogy meg tudjuk győzni a román pártokat is arról, hogy ez a mostani régióforma nem működőképes”- fejtette ki Borbély László. 

Kimaradt?