Borbély: az EP-választások a következő nagy kihívás

Az RMDSZ 1990 óta az egyenlő közelségtartás elvét vallja, ezért nem lobbyzik és nem kampányol egy magyarországi magyar pártnak sem - mondta Borbély László az RMDSZ politikai alelnöke a közelgő Magyarországi választásokkal kapcsolatban vasárnap, a Szövetségi Képviselők Tanácsának ülését követő nyilatkozatában.

„Mi erdélyi magyarok és főleg az RMDSZ nem engedhetjük meg magunknak, hogy egyik vagy másik magyarországi párt mellett letegyük a voksot”- mondta a politikai alelnök.

Az RMDSZ az egyenlő közelségtartást vallja, és ezért tartja a kapcsolatot az összes demokratikus magyarországi pártokkal, ugyanakkor fogad mindenkit, aki ellátogat Erdélybe és be akarja mutatni az álláspontját különböző kérdésekben. „Nem a magyarországi pártoknak fogunk kampányolni, hanem azért, hogy az európai parlamenti választásokat követően egy erős magyar képviseletünk legyen Brüsszelben” – fogalmazott Borbély.

Borbely Laszlo SZKT

A Székely Nemzeti Tanács szervezte autonómia-tüntetéssel kapcsolatosan Borbély László elmondta, hogy tavaly és tavalyelőtt is megszervezték a megmozdulást, így ez nem újdonság és az RMDSZ nem vesz részt a szervezésben. Borbély ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, semmi újdonság nincs az autonómiatüntetésben. Az RMDSZ azokért az autonómiaformákért harcol, amelyeket 1990 óta legmarkánsabban a saját programja képvisel, márpedig ezt a törvényhozásban és az önkormányzatok szintjén kifejtett munkával lehet elérni. Nyilvánvaló, hogy a román társadalom is fel kell készüljön erre.

„Bölcsességre van szükség egyes román politikusok részéről, hogy felismerjék, hogy a területi és kultúrális autonómia nem az ördögtől való, hanem mind a román mind a magyar embereknek jobb lenne. Sajnos egyelőre nem tartunk ott”- mondta a politikai alelnök.

A nemzetstratégiai intézet vezetője a Kárpát-medencei Képviselők Fórumán, a szórványközösséget érintő nyilatkozatával kapcsolatban Borbély László újságírói kérdésre elmondta: „nagyon negatívan érintett,  hogy  a Nemzetstratégiai Intézet vezetője, aki ráadásul erdélyi magyar, az első megjelenésekor egy olyan elméletet mondott el, amit nem csak hogy visszautasítok, de egyenesen idegen attól, amit képviseltünk az elmúlt 23 évenben és amit továbbra is képviselünk”.

Borbély kifejtette, hogy az említett  politikus felszólalásából egyértelműen az derült ki, hogy a szórványt megmentését ”önkéntes területfeladással” oldaná meg.  Ez gyökeresen ellentmond mindannak a munkának, amit az RMDSZ 23 éven át csökönyösen és nagyon nagy erőbefektetéssel fejtett ki. Mind a szövetség aktivistái mind a különböző civil szervezetek éveken át azon dolgoztak, hogy a szorvány ott találja meg boldogulását, ahol él. „Nem kivonulásról, hanem bevonulásról kell beszélni” – hívta fel a figyelmet Borbély László.

Szerinte vigyázni kell a szórványra, segíteni kell, hogy megtalálja a lehetőségeket, amelyek előremozdítják. Anyanyelvi oktatást kell biztosítani az ottélő gyermekeknek, hogy ott tudjanak magyarként felnőni, ahol születtek. Jobban oda kell figyelni a szórványban élő magyar emberekre és azok tömbmagyarsággal való kapcsolatára. 

Kimaradt?