Kelemen Hunor keményet üzent Mihai Tudose kormányfőnek

Az Európai Unióban nem maradhat funkcióban az a miniszterelnök, aki Tudoséhoz hasonló kijelentéseket tesz, a kabinetvezető kijelentései elfogadhatatlanok - nyilatkozta az RMDSZ elnöke a Radio France Internationale-nak. 

"Nem maradhat következmények nélkül az eset, a miniszterelnök bocsánatkéréssel tartozik, elvárom tőle, vonja vissza a „ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is” kijelentését" - mondta Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke elmondta, nem számított hasonló reakcióra a miniszterelnök részéről, sokkolta az előzmények nélküli nyilatkozata. Ami szintén zavarja, hogy a román politikai pártok vezetőinek részéről sem érkezett elhatárolódás, "márpedig ilyen körülmények között azt is hihetnénk, egyetértenek Mihai Tudose miniszterelnökkel – ez pedig nagy baj". 

"Nem mondtuk semmi újat az autonómia-elképzelések összehangolásával, mindaz, amit hétfőn megfogalmaztunk az MPP-vel és az EMNP-vel közösen, 28 éve része a szövetség programjának" - emlékeztett a szövetségi elnök. 

Mint arról már korábban is beszámoltunk, az RMDSZ, a Fidesz és az LMP részéről is heves reakciók érkeztek a kabinetvezető szerdai kijelentésére. A kormányfő arra reagált szerda este a Realitatea TV-nek, hogy az RMDSZ, az MPP és az EMNP közös állásfoglalást írt alá az erdélyi magyar autonómiaelképzelések összehangolásáról. „Ugyanaz lesz a válaszom, mint amikor, nem tudom milyen nap alkalmából, zászlót próbáltak kitűzni. Ekkor világossá tettem, hogy ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is” - fogalmazott. 

Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke után Borboly Csaba, az Országos Önkormányzati Tanács elnöke, Antal Árpád, a Székelyföldi Önkormányzati Tanács elnöke lemondásra szolította fel Mihai Tudosét. Az ügyről bővebben itt olvashat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?