FRISSÍTVE - Nem mond le Carmen Dan belügyminiszter

FRISSÍTVE: Nem nyújtja be lemondását Carmen Dan belügyminiszter. A tárcavezető csütörtök este azt nyilatkozta, hogy a minisztereket csak a kormánykoalíció illetékes testületei hívhatják vissza tisztségükből.

„Ez egy politikai kormány, a minisztereket a kormánykoalíció illetékes testületei nevesítik és ugyancsak ezek döntenek a visszahívásukról” - nyilatkozta Carmen Dan. A belügyminiszter közölte: nem hazudott Mihai Tudose miniszterelnöknek, amikor azt állította, hogy Cătălin Ioniţă elfogadta a Bogdan Despescu menesztése esetén megüresedő rendőr-főkapitányi tisztséget. 

Csütörtök esti nyilatkozatában a belügyi tárca vezetője felmutatott egy dokumentumot, amelyben az állt, hogy a jelenleg a Korrupcióellenes Főigazgatóságot vezető Cătălin Ioniţă elfogadja a rendőr-főkapitányi tisztséget, amennyiben a miniszterelnök jóváhagyja a Despescu menesztésére vonatkozó javaslatot.

"Cătălin Ioniţă kedden írta alá a megállapodást, mielőtt megtettem volna a rendőrség jelenlegi vezetőjének leváltására vonatkozó bejelentést" - mondta a belügyminiszter, hozzátéve, hogy az iratot elküldte Mihai Tudose miniszterelnöknek is. Carmen Dan rámutatott, megérti, hogy Cătălin Ioniţă "nyomás alatt" módosított az álláspontján, azonban elutasította a vádat, miszerint ő hazudott Tudosénak.

"Nem tudom, milyen válaszra számított a kormányfő azon a telefonbeszélgetésen Cătălin Ioniţă részéről, miután két órával azelőtt nyilvánosan bejelentette, hogy nem váltja le a rendőrség parancsnokát. Hogyan is mondhatta volna azt Ioniţă, hogy elfogadja a tisztséget, hiszen az nem üresedett meg? Meg tudom tehát érteni, hogy nyomás alatt Ioniţă két, egymástól eltérő álláspontot képviselt, de innen hosszú az út addig, hogy hazugsággal vádoljanak engem" - fogalmazott.

Mihai Tudose miniszterelnök egy szerda esti televíziós műsorban azt mondta, Carmen Dan "hazudott neki", így nem tud tovább dolgozni vele. Tudose szerint a belügyminiszter őt arról tájékoztatta, hogy Cătălin Ioniţă elfogadta a Bogdan Despescu esetleges leváltása nyomán megüresedő rendőr-főkapitányi tisztséget, Ioniţă azonban egy telefonbeszélgetés során határozottan cáfolta ezt neki. "Nem tudok együtt dolgozni egy olyan belügyminiszterrel, aki így hazudik" - mondta a műsorban Tudose.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?