A PNL elutasítja a három magyar párt autonómiaköveteléseit

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) "kategorikusan elutasítja" az RMDSZ, az MPP és az EMNP autonómiaköveteléseit  – nyilatkozta hétfőn az alakulat elnöke, Ludovic Orban.

Az RMDSZ, az MPP és az EMNP vezetői által hétfőn aláírt, az autonómiaelképzelések összehangolásáról szóló közös állásfoglalás kapcsán a liberális pártelnök hangsúlyozta, a dokumentumban említett önkormányzati autonómiáról az alkotmány is rendelkezik, ez azonban nem nemzetiségi alapon szerveződik. Területi autonómia pedig egy demokratikus államban nem létezhet - állítja.

"A túlzások senkinek nem válnak a javára. Még nekik sem, mert abszurd fogalmakról beszélnek, amelyeknek nincs sem legitimitásuk, sem támogatottságuk, szerintem még a magyar nemzetiségű román állampolgárok körében sem. (...) Kategorikusan ellenezzük ezeket a javaslatokat, amelyeknek a legcsekélyebb esélyük sincs meg arra, hogy elnyerjék a romániai lakosság támogatását" - fogalmazott Orban, aki szerint a kezdeményezéssel a három alakulat célja létjogosultságuk bizonyítása, szavazótáboruk erősítése.

A Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, Biró Zsolt MPP-elnök és Szilágyi Zsolt EMNP-elnök által aláírt állásfoglalás szerint regionális autonómiát kívánnak megvalósítani a tömbben élőknek, illetve önkormányzati autonómiát a magyar többségű településeknek. A székelyföldi területi autonómiát annak történelmi határai között, autonóm régióként képzelik el, az erdélyi magyarok több mint egyharmadának otthont adó Partium történelmi régió számára pedig sajátos, kétnyelvű-közigazgatási jogállást óhajtanak kialakítani - áll a dokumentumban

Kapcsolódók

Kimaradt?