Johannis a CSM-ülésen: mindent megteszek, hogy az igazságszolgáltatás független maradjon

Elégedett azzal, amit a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) az igazságügy függetlenségéért tett - nyilatkozta pénteken Klaus Johannis államelnök.

"Romániában az igazságszolgáltatás független, és annak is kell maradnia. Románia elnökeként minden tőlem telhetőt megteszek, hogy segítsem a CSM-ét az igazságszolgáltatás függetlenségének ellenőrzésében. Partner leszek ebben és olyan állandó támogatójuk, akire számíthatnak" - mondta Johannis a CSM plenáris ülésén, ahol új tagokat választanak. 

"Sokat beszéltek arról 2017-ben, hogy mit tesznek a bírák, még többet beszéltek talán az ügyészek munkájáról. Megjelent egyfajta felbuzdulás, hogy a nyilvánosság előtt beszéljenek az igazságügyet érintő kérdésekről. Tekintve, hogy van néhány elítélt, bűnvádi eljárás alatt álló személy az államvezetésben, ez nem is csoda" - mondta Johannis.

Az államfő ismét megerősítette, hogy szerinte ilyen személyeknek nincs mit keresniük az államvezetésben.

"Többször hangoztattam és még fogom, hogy ilyen személyeknek nincs mit keresniük az államvezetésben. Saját érdekeik miatt mindig kísértésbe esnek, hogy megkérdőjelezzék az igazságszolgáltatás rendszerét, az igazságügyet, a bírák és ügyészek munkáját, és ezzel súlyosan ártanak az államnak, az állampolgárok igazságügybe vetett bizalmának" - mondta az államfő.

Bírálta az igazságügyi törvények elfogadásának módját

Bírálóan nyilatkozott az államfő az igazságügyi törvények elfogadásának módjáról, kifejezve reményét, hogy a jogszabályokon javításokat fognak eszközölni. 

Emlékeztetett, hogy a három törvényt nemcsak az ellenzék, hanem a Legfelsőbb Bíróság is bírálta, jelezve, hogy nem illeszkedik az alkotmányosság kereteibe. "Sajnálom, hogy Romániában ide fajult a helyzet, hogy a nagy jelentőséggel bíró igazságügyi törvényeket zavaros folyamatok során, kapkodva, sietve, a parlamenti eljárások tiszteletben tartása nélkül, megmagyarázhatatlan gyorsasággal fogadták el, így aztán valamennyi ellen alkotmányossági kifogás fogalmazódott meg" - mondta Johannis. Hozzátette, mikor hozzákerülnek a jogszabályok, kielemzi tartalmukat és eldönti, hogy kihirdeti-e, visszautalja-e azokat a parlamenthez, vagy megtámadja az alkotmánybíróságon. 

Az államelnök ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy az alkotmánybíróság tagjai a legnagyobb szakszerűséggel és objektivitással tanulmányozzák majd a bírált részeket, és így az igazságügyi törvényeken végül javításokat fognak eszközölni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?