Vádat emelt a DNA Viorel Ilie miniszter kabinetfőnöke ellen

Bíróság elé állítják a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős miniszter, Viorel Ilie kabinetfőnökét, Felicia Popot és a minisztérium egyik alkalmazottját, Mihai Cornel Zahariát, akiket nem a nyilvánosságnak szánt információk felhasználásával vagy az ezekhez való hozzáférés engedélyezésével vádolnak.

Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész augusztus 25-én kérte, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) indíthasson bűnvádi eljárást a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős miniszter, Viorel Ilie ellen, akit nem a nyilvánosságnak szánt információk felhasználására vagy az ezekhez való hozzáférés engedélyezésére való felbujtással gyanúsítottak. A szenátus nem járult hozzá a bűnvádi eljárás elindításához.

A vádhatóság szerint a minisztérium versenyvizsgát hirdetett több állásra, és a már miniszteri tisztségben lévő Viorel Ilie rávette kabinetvezetőjét, Felicia Elena Popot, hogy a vizsgáztató bizottság két tagjától, Maria Alexandrescutól és Mihai Cornel Zahariától szerezze meg a július 31-i versenyvizsga tételeit és a megoldási útmutatót.

A bizottság tagjai július 28-án át is adták a kért dokumentumokat a kabinetvezetőnek, jóllehet tudatában voltak, hogy azok nem a nyilvánosságnak szánt információk, és hogy azokat a jelentkezők némelyikének tudomására fogják hozni.

A DNA szerint Felicia Elena Pop még aznap továbbadta a tételeket és a megoldásokat néhány kiválasztott jelentkezőnek, akik, az egyezség szerint, előre megírták a dolgozatukat, amit a vizsga alatt csak ki kellett cserélniük.

„Mi több, a kedvezményezett jelöltek nem mindegyike teljesítette az állás elfoglalásához szükséges feltételeket, ezért Viorel Ilie miniszter, a versenyvizsgát megelőzően, elrendelte a feltételek módosítását úgy, hogy azoknak már megfeleljenek a favorizált jelentkezők” - részletezte a vádakat a DNA.

Kapcsolódók

Kimaradt?