Bíróság elé kell állnia Valeriu Zgonea volt képviselőházi elnöknek

Vádat emelt az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) Valeriu Zgonea volt képviselőházi elnök ellen befolyással való üzérkedés miatt.

A vádhatóság szerint 2012 júliusa és 2013 áprilisa között a képviselőház elnöki tisztségét és a PSD alelnöki tisztségét betöltő Valeriu Zgonea elfogadta Dumitru Dobrică megyei tanácsos arra vonatkozó ajánlatát, hogy anyagi haszonért cserébe befolyása révén magas tisztségbe juttassa Dobrică egyik hozzátartozóját.

Ezt követően Zgonea 62.143 lejt kapott Dumitru Dobricától. 2013 április 22-én Valeriu Zgonea rokonát egy, az informatikai minisztériumhoz tartozó intézmény elnökévé nevezték ki, holott az illető nem rendelkezett az ehhez szükséges képesítéssel. Később, 2014. január 23-án ugyanazon személy államtitkár-helyettesi állást kapott a távközlési és informatikai minisztériumnál - olvasható a periratban.

A vádlott vagyonából lefoglaltak 62.143 lejt, ugyanakkor az ügyészek kérték az ügyet tárgyaló bukaresti törvényszéktől, hogy rendelje el a hatósági felügyeletet Valeriu Zgoneával szemben. Az ügyészek arról is tájékoztattak, hogy a tettek elkövetésekor Buzău megyei tanácsosi tisztséget betöltő Dumitru Dobrică vádalkut kötött a vádhatósággal.

Kapcsolódók

Kimaradt?