FRISSÍTVE – Igazságügyi törvények: bírálta az EPP elnöke az RMDSZ-t

FRISSÍTVE: Veszélyben van a romániai igazságszolgáltatás függetlensége - jelentette ki csütörtökön az Európai Néppárt elnöke. Joseph Daul közleményben bírálta az igazságügyi törvények módosításait, amelyekről a napokban döntött a román parlament, és végül sajnálkozását fejezte ki, hogy ezek megszavazásában az RMDSZ is segítette a szociálliberális kormánytöbbséget.

„Szomorú nap a mai Románia és azon román állampolgárok számára, akik utcára vonultak, hogy megvédjék az igazságszolgáltatás függetlenségét. A hatalmi ágak szétválasztása a demokrácia egyik alappillére. Egy európai uniós tagállamban nem lenne szabad politikai ellenőrzés alá vonni az igazságszolgáltatási rendszert. A szociáldemokraták vezette politikai többség aláássa a jogállamot Romániában. Egy beteg demokrácia tünetei ezek” - olvasható Daul közleményében.
Az EPP szerint az ország stabilitása és hitele forog kockán.  „A gyengített igazságszolgáltatás nagyobb korrupciót, a nagyobb korrupció pedig nagyobb szegénységet jelent. Egy évvel az Európai Unió Tanácsa soros elnökségének átvétele előtt a román állampolgárok olyan kormányt érdemelnek, amelyik megvédi a jogállamot, harcol a független igazságszolgáltatásért, és küzd a korrupció ellen” - mutat rá a közlemény.

Nyilatkozata végén Joseph Daus sajnálkozását fejezte ki, hogy az igazságügyi törvények kifogásolt módosításainak megszavazásában az európai néppárti tagsággal rendelkező RMDSZ is segítette a szociálliberális kormánytöbbséget. Kelemen Hunor szövetségi elnök december 14-én levélben indokolta meg a az EPP elnökének, hogy az általa vezetett alakulat miért támogatja a PSD–ALDE-koalíció törvénymódosító javaslatait. A Joseph Daulnak címzett levélben az RMDSZ elnöke közölte: a szövetség szerint az intézkedések hozzásegítenek a hatalmi ágak valós szétválasztásához, a bírák és ügyészek függetlenségének biztosításához, nem gyengítik a korrupcióellenes küzdelmet, hanem erősítik a jogállamot.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?