A képviselőház rábólintott a katolikus iskolát újraalapító törvénytervezetre

Elfogadta csütörtökön a képviselőház a marosvásárhelyi katolikus gimnázium megalapításáról törvénytervezetet – számolt be az RMDSZ frakciója.

„Ha a jogszabályt döntő házként szenátus is elfogadja, az államelnök pedig kihirdeti, véget lehet vetni a több mint egy éve zajló kálváriának, újra lehet alapítani a római katolikus iskolát” – fogalmaz a közlemény.

Mint ismert, korábban az RMDSZ kezdeményezésére a szenátus december 5-én döntő házként módosította a tanügyi törvényt. Ennek értelmében lehetőség nyílt arra, hogy törvénnyel is létre lehessen hozni kisebbségi oktatási intézményeket. A jogszabály-módosítás jogalapot teremtett arra, hogy törvény útján lehessen újraalapítani a marosvásárhelyi római katolikus iskolát.

„A marosvásárhelyi római katolikus iskola esete annak példája, milyen aljas módon élhet vissza jogkörével egy önkormányzat, ha magyar iskoláról van szó. A képviselőház mai döntése jó hír közösségünknek, annak üzenete: ha nehéz körülmények között is, de lehet alkotni, építkezni, Szövetségünk pedig tudja, mit akar, merre kell haladnia” – nyomatékosított a frakció.

A közlemény szerint az RMDSZ minden eddigi helyi szintű megoldási javaslatától elzárkóztak az illetékesek, vagy megtámadták azokat. A törvény általi iskolaalapítás azért bizonyul a legjobb megoldásnak, mert ezt nem lehet közigazgatási perrel megtámadni.  „A ma elfogadott törvénytervezet a katolikus iskola jogi státuszát rendezné, az áthelyezett osztályok visszavételét, az új osztályokba történő beiratkozást tenné lehetővé” – részletezte a képviselőházi frakció.

A törvénytervezet szerint az iskola önálló jogi intézményként fog működni azokkal a már korábban elindult osztályokkal, amelyeket - a 2015-ös iskolaalapítás törvényességét megkérdőjelező ügyészségi eljárás nyomán - a tanfelügyelőség a Bolyai Farkas Elméleti Líceumhoz sorolt. A képviselőház ahhoz is hozzájárult, hogy az újraalakuló tanintézmény felvegye az 1948-ban államosított jogelődje által használt "II. Rákóczi Ferenc" gimnázium nevet.

Kapcsolódók

Kimaradt?