Ezt üzente Klaus Johannis az 1989-es forradalom évfordulóján

A románok 1989-ben azt kérték, hogy "Le a kommunizmussal!", ma ismét ez a kiáltás hallatszik, ez pedig jelzés a politikusok felé, akik a napokban azt bizonyítják, hogy "nem akarnak megszabadulni a múltban elkövetett hibáktól" - írta Klaus Johannis államelnök az 1989-es decemberi forradalom 28. évfordulója alkalmából közzétett üzenetében.

"A románok 1989-ben azt kérték, hogy 'Le a kommunizmussal!'. Ma ismét ez a kiáltás hallatszik. Egy nagyon határozott jelzés azon politikusok felé, akik ezekben a napokban azt bizonyítják, hogy nem akarnak megszabadulni a múltban elkövetett hibáktól. A forradalom eszméinek védelme a jogállam intézményeinek védelmét jelenti, a szabadság és a demokrácia védelmét, és az állampolgár tiszteletben tartását" - írta Johannis a Facebook-bejegyzésében.

Az államfő hangsúlyozta, hogy a "Forradalom" dossziéban végzett nyomozásokat végig kell vinni, és meg kell büntetni azokat, akik 1989-ben visszaéléseket és gyilkosságokat követtek el.

"28 évvel a forradalom után azokra a románokra gondolok, akik az utcákon ellenálltak a diktatúrának és a szabadságért, a demokráciáért harcoltak. Ők azok a hősök, akik lehetővé tették önfeláldozásukkal és bátorságukkal ezt a felszabadító csodát, amely mindörökre a történelemkönyvekben marad. Túl sokáig vártunk, hogy fény derüljön az igazságra" - fogalmazott az államelnök.

Kapcsolódók

Kimaradt?