FRISSÍTVE - Utolsó útjára kísérték Mihály királyt

FRISSÍTVE: Klaus Johannis államelnök, Mihai Tudose kormányfő, Liviu Dragnea, a képviselőház elnöke és Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus elnöke is lerótta kegyeletét szombat délelőtt Mihály király koporsójánál.

A királyi palotához érkezett Mihai Fifor védelmi miniszter, Teodor Meleşcanu külügyminiszter, Dacian Cioloş volt kormányfő, Corina Creţu európai biztos, de több diplomata és egyházi képviselő is. A trónteremben részvétet kívántak Margit hercegnőnek, a román korona őrének és Radu hercegnek, valamint a királyi család többi tagjának. Mihály király szertartásán a brit, a svéd, a spanyol, belga, jordán, luxemburgi, liechtensteini, bahreini, bolgár, görög, szerb, albán, francia, porosz, olasz és portugál királyi házak képviselői is jelen lesznek.

Több ezren rótták le kegyeletüket az elmúlt napokban Mihály király koporsójánál. A királyi palotánál több sorban álltak az emberek, néhány órát várakozniuk kellett azoknak, akik be szerettek volna jutni a király koporsójához, hogy utoljára elbúcsúzzanak tőle.

Szombaton 10 óra 30 perctől rövid vallásos szertartásra kerül sor a trónteremben, majd 10 óra 55 perckor vallásos és katonai ceremóniát tartottak a királyi palota előtti téren.

FRISSÍTÉS1: A király koporsója 12 óra után érkezett meg a székesegyházba, ahol 77 évvel ezelőtt, 1940. szeptember 6-ának reggelén I. Károly acélkoronájával királlyá koronázták. A gyászmenetet 15 perces harangszó fogadta. A gyászmenet a haranglábnál állt meg, nyolc katona levette a koporsót az ágyútalpról és bevitte a székesegyházba.

FRISSÍTÉS2:  Szombaton este a Curtea de Argeş-i kolostor székesegyházából az új királyi székesegyházba vitték át I. Mihály király koporsóját. A királyi székesegyházban I. Mihály királyt örök nyugalomra helyezték Anna királyné mellé . 

Kapcsolódók

Kimaradt?