A CSM is tiltakozik a büntetőjog tervezett módosításai miatt

A büntetőjog tervezett módosításával megbénul a legfőbb ügyészségnek az a képessége, hogy megvédje a jogrendet - vélik a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) ügyészei.

A CSM ügyészi részlegének pénteki közleménye szerint csatlakoznak a hazai különügyészségek - legfőbb ügyészség, a korrupcióellenes ügyészség, szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség, illetve a Romániai Ügyészek Egyesülete - álláspontjához a büntető törvénykönyv és a büntető perrendtartási törvénykönyv módosításával kapcsolatban.

Az ügyészek egyrészt az ellen tiltakoznak, hogy a jogszabályt az átláthatóság mellőzésével, sürgősségi eljárással akarják elfogadni a parlamentben, másrészt amiatt, hogy a módosítások meg fogják bénítani a legfőbb ügyészséget azon alkotmányos küldetése teljesítésében, hogy védelmezze a jogrendet, az állampolgárok szabadságát és jogait.

A közlemény megszövegezői érthetetlennek tartják a sietséget, amellyel a módosításokat el akarják fogadtatni a kezdeményezők, hiszen 2018. áprilisáig kell a romániai jogrendbe ültetni az az uniós irányelvet, amelyre hivatkoznak.

A Legfelsőbb Bírói Tanács ezért kéri a parlamentet, hogy halassza el a szóban forgó törvénytervezetről szóló vitát és szavazást, és előbb kérje ki a bírói és ügyészi közgyűlések véleményét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?