Nem szavazta meg a megosztott áfabefizetés kötelezettségét az RMDSZ

Nem támogatja az RMDSZ a kormány azon sürgősségi rendeletét, amely bevezetné a megosztott áfa befizetésének a kötelezettségét – mutatott rá Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőház frakcióvezető-helyettese azt követően, hogy az RMDSZ alsóházi képviselői szerdán délelőtt egyöntetűen döntöttek erről.

„Tekintettel arra, hogy ez az intézkedés gyakorlatilag a módosítások ellenére is nehéz helyzetbe hozza a vállalkozásokat, illetve arra, hogy véleményünk szerint a rendeletbe foglaltak nem szorítják vissza az adócsalást és  a parlament szakbizottsági munkálatai alatt sem lehetett a vállalkozói szféra számára előnyös módosításokat eszközölni,  az RMDSZ képviselőházi frakciója nem szavazta meg a megosztott áfa befizetésére vonatkozó kötelezettséget” – taglalta az RMDSZ álláspontját a frakcióvezető-helyettes.

Szabó Ödön hangsúlyozta, a szövetség szükségesnek tartja az adócsalás jelenségének a visszaszorítását, és az állami kincstár fele befizetendő kötelezettségek mielőbbi rendezését. Sajnálatát fejezte ki, hogy a jelen intézkedés nem tűnik alkalmasnak e problémák megoldására.

Szabó elmondta, a szövetség parlamenti képviselői és szenátorai számos szakmai beszélgetést és egyeztetést folytattak a vállalkozókkal és szakemberekkel, amelyek megerősítették a szakpolitikusok által felvetett problémás kérdéseket: „ezen intézkedés nem serkenti a gazdasági környezetet, mi több gátolja azt, hiszen tovább növelné a bürokráciát a vállalkozások könyvelési folyamatában és fölösleges eljárásokra kötelezné őket. Az RMDSZ, úgy ahogyan azt a választási programjában is megfogalmazta, csak olyan módosításokat tud támogatni, amelyek nem a vállalkozói környezetet lehetetlenítik el, hanem megteremtik a szükséges feltételeket működésükre” – taglalta a Bihar megyei törvényhozó.

A kormány sürgősségi rendeletét törvényi erőre emelő jogszabály-tervezetéről a képviselőház hozta meg a végső döntést. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?