Különbizottság: mégsem változik az Igazságszolgáltatási Felügyelet jogállása

Az igazságügyi törvények módosítására létrehozott parlamenti különbizottság elfogadta kedden a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) működését szabályozó törvény módosításait.

Az erről szóló jelentést 13-an támogatták szavazatukkal. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) két képviselője nem szavazott, miután egyikük a szavazás elhalasztását kérte, de ezt elutasították.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselői 19 órakor elhagyták a bizottságot azzal az indokkal, hogy a reggel 9-kor kezdődött vita (amelyben két óra szüntet tartottak) túllépte a kijelölt időkeretet.

Az egyik legvitatottabb módosításnak a koalíciónak az a javaslata ígérkezett, az Igazságszolgáltatási Felügyelet kerüljön ki a CSM fennhatósága alól, és alakuljon át önálló intézménnyé. Ezt az indítványt azonban végül elvetette a parlamenti testület.

Ez volt az igazságszolgáltatás működésével kapcsolatos harmadik, és egyben utolsó tervezet, amelyet elfogadott a bizottság. Az bírák és ügyészek jogállásáról szóló törvénymódosító tervezetet a képviselőház plénuma is elfogadta. Az igazságügy megszervezéséről szóló, illetve a CSM működését szabályozó tervezet szerdán kerül az alsóház plénuma elé. A szenátus várhatóan jövő héten szavaz döntő házként mindhárom tervezetről.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?