Ludovic Orban: képtelenség és sértő a tüntetőket Iliescu bányászaihoz hasonlítani

"Képtelenség" és "határtalan sértés" Ludovic Orban PNL-elnök szerint a tüntetők összehasonlítása a bányászokkal. Orban ezzel Márton Árpád RMDSZ-es képviselő kijelentésére reagált, mely szerint az igazságügyi törvények módosítása ellen tüntetőkről '1990 júniusa jutott eszébe, amikor Iliescu, jóllehet nem hívta őket, megköszönte a bányászoknak, hogy jöttek és megvédték a jogállamot''. 

"Nem értem. Hogy hasonlíthatsz néhány száz tüntetőt, akik senkinek se vétettek - sőt, ha jól értettem, két tüntetőt elütött egy parlamenti képviselő által vezetett személygépkocsi -, hogy hasonlíthatod össze őket a bányászokkal? Ez képtelenség és határtalan sértés mindazon emberekkel szemben, akik megvédik álláspontjukat" - jelentette ki a Nemzeti Liberális Párt vezetője, aki szerint "sajnálatos", hogy "egyes parlamenti képviselőket zavar a nyilvános gyülekezés szabadsága és a véleménynyilvánításhoz való jog.


Márton Árpád képviselő csütörtökön a bányászokhoz hasonlította a szerda esti tüntetőket. "Ne legyenek kétszínűek. Hazamegyek, bekapcsolom a televíziót és látom, amint világító telefonokkal érkezik a Mentsétek meg Romániát Szövetség parlamenti csoportja, majd egyik vezetőjük köszönetet mond a tüntetőknek. '90 júniusa jutott eszembe, amikor Iliescu, jóllehet nem hívta őket, megköszönte a bányászoknak, hogy jöttek és megvédték a jogállamot" - nyilatkozta Márton Árpád az igazságszolgáltatás törvényeinek módosítására létrehozott parlamenti különbizottság ülésén.

Stelian Ion, az USR képviselője válaszában azt mondta: nem ők hívták az embereket az utcára. "Mi nem hívtuk az embereket az utcára. (...) Alapvető joguk, hogy tiltakozzanak, ha nem tetszik az, ami a parlamentben történik. De az képtelenség, hogy a parlament előtt békésen tüntetőket a botokkal érkező és Bukarestet szétverő bányászokhoz hasonlítsák" - mondta Stelian Ion. 

Márton Árpád felsorolta a két eset hasonló elemeit, majd hozzátette: számára felfoghatatlan, hogy "amíg egy marosvásárhelyi tüntetésen megbírságolják azokat, akik a járdáról lelépnek az úttestre, addig mások minden este leblokkolhatják a forgalmat, és senkit nem vonnak felelősségre." 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?