Feloldották Horváth Anna hatósági felügyeletét, a DNA fellebbezett

Nem csak hivatali bürokráciával küszködő cégvezetők, vállalkozók tértek be hozzá a fogadóóráin, elesett emberek, román értelmiségiek, gyermekeik biztonságáért aggódó szülők előtt is nyitva volt Horváth Anna irodájának ajtaja, s mindegyiküknek próbált segíteni – derült ki Kolozsvár volt alpolgármestere bűnvádi perének csütörtöki tárgyalásán, amelynek végén a bírónő elrendelte az RMDSZ-es politikus hatósági felügyeletének feloldását.

Befejeződött a tanúk kihallgatása a Horváth Anna volt kolozsvári alpolgármester elleni bűnvádi perben. Csütörtök reggelre összesen 14 személyt idéztek be a táblabírósági tárgyalóterembe, tízet a korrupcióellenes ügyészség (DNA), négyet a védelem kérésére. Kihallgatásuk nem volt zökkenőmentes. Egy Hargita megyei magyar fiatalember fordítót kért, ezt a táblabíróság hirtelen nem tudta biztosítani. Ezért a bírónő – láthatóan bosszúsan – délutánra halasztotta a kihallgatását.

Ismert, hogy a vád szerint Horváth Anna munkatársai a Fodor Zsolt üzletembertől kapott pénzből fesztiváljegyeket vásároltak azoknak az önkénteseknek, akik tavaly az RMDSZ választási kampányában tevékenykedtek. A DNA szerint az Euro GSM tulajdonosa ennek fejében egy építkezéshez szükséges dokumentáció elfogadásának felgyorsítását kérte az RMDSZ-es alpolgármestertől.

Ezt mondták a vád tanúi

Az ügyészség zömében olyan cégvezetőket, vállalkozókat idéztetett be csütörtökre, akiknek egy része szintén támogatta adományokkal az RMDSZ, illetve Horváth Anna kampányát, ugyanakkor segítséget is kértek az alpolgármestertől az üzleti tevékenységükhöz kapcsolódó kérdésekben. A DNA nyilván azt próbálta bizonyítani, hogy az elöljáró a segítséget a kampány támogatásához kötötte, csakhogy vallomásaikból nem ez derült ki.

A vád tanúinak szinte mindegyike arról beszélt a bírónőnek, hogy nagyra értékelte az RMDSZ-es alpolgármester tevékenységét, ezért segítette pénzadományokkal a választások előtt a szövetséget és a jelöltjét. „Mindenki tudta, hogy nagyon tevékeny, rengeteget tesz, nem csak a magyar közösségért, hanem a kolozsváriakért általában” – mondta az egyik vállalkozó, aki amúgy egy építkezési engedély helyzetéről érdeklődött Horváth Annánál.

Volt olyan cégvezető, akit Horváth Anna keresett meg a választások előtt, és 5000 lejt adományozott a RMDSZ-szimpatizánsként a kampányára, de soha, semmilyen segítséget nem kért az alpolgármestertől.

Más tanúk arról beszéltek, hogy ha kaptak segítséget, az legfeljebb abban állt, hogy a fogadóórán Horváth Anna behívatta az irodájába annak az illetékes városházi igazgatóságnak a képviselőjét, amelyiknél az ügyük elakadt. Az alpolgármester pedig arra kérte, magyarázza el a panaszosnak, mi az engedély késlekedésének vagy megtagadásának az oka. „Tudtam, hogy Horváth Anna nem tud közbenjárni, de legalább meg akartam érteni, miért nem hagyták jóvá az igénylésemet” – magyarázta egyikük.

Akadt olyan üzletember, aki egy épület rendeltetésének megváltoztatásához kért engedélyt a városházától. A tanú elmondta, az engedélyt másfél év elteltével sem kapta meg. Amikor pedig az okokról érdeklődött a hivatalban, félretájékoztatták. „Horváth Anna volt az egyetlen, aki egyáltalán megpróbált segíteni rajtam” – jelentette ki a tárgyalóteremben.

Ők voltak a védelem tanúi

A védelem azt akarta bebizonyítani, hogy az alpolgármester irodájának ajtaja nem csak vállalkozók, cégvezetők előtt volt nyitva, mindenkinek segíteni próbált, aki panaszaival hozzá fordult. Horváth Anna ügyvédje egy kilakoltatott személyt, a Román Opera egyik előadóművészét, egy dialízisre szoruló kiskorúakat felkaroló politikust-civil aktivistát, illetve egy gyermeke biztonságáért aggódó szülőt idéztetett be a tárgyalásra.

A védelem első tanújaként megszólaló férfit azért lakoltatták ki, mert az ingatlant az államnak vissza kellett szolgáltatnia a tulajdonosának. A városháza szociális lakást utalt ki számára, de új otthonába még az áram sem volt bevezetve, télen pedig penészesedett. „Azért kértem audienciát Horváth Annától, mert magyar vagyok, és az RMDSZ pedig az én érdekeimet is képviseli” – magyarázta.

A Román Opera énekese egy kulturális egyesület elnökeként kereste meg az alpolgármestert. A férfi székhely kiutalását kérte korábban a városházától az egyesülete számára, ám ezt elutasították. „Amikor az elutasítás okairól érdeklődtem a hivatalnál, ellenségesen viselkedtek velem. Horváth Anna európai, civilizált hangneme bennem nagyon jó benyomást keltett” – jelentette ki.

Emanuel Ungureanu USR-s parlamenti képviselő egy karitatív szervezet vezetőjeként kereste meg az RMDSZ-es elöljárót. Egyesülete vesebeteg árva gyermekeken segít. Arra kérte Horváth Annát, járjon közbe egy nyárádszeredai 16 éves magyar fiú ügyében, aki 48 óránként dialízisre szorul Kolozsváron, ezért egy kolozsvári családi központban szerették volna elhelyezni. Az alpolgármestertől azonnal segítséget kapott.

A védelem utolsó tanúja egy gyermeke biztonságáért aggódó szülő volt. A többiektől eltérően a férfi nem kért segítséget Horváth Annától. Őt maga az alpolgármester kereste meg, miután a Facebook-oldalán felvételeket tett közzé arról, hogy a Iulius Mall bevásárlóközpont környékén veszélyben van az iskolába járó gyerekek testi épsége a járda hiánya és egy jelzőlámpa meghibásodása miatt. A fényképeket látva Horváth Anna behívatta a fogadóórájára, és a találkozón jelen volt a városháza közlekedésbiztonsági illetékese is.

Feloldották a felügyeletet

A tárgyalás végén a DNA ügyésze a hatósági felügyelet meghosszabbítását, a védelem pedig a megszűntetését kérte. Az ügyvéd arra hivatkozott, hogy a tanúk kihallgatása után már semmi sem indokolja a kényszerintézkedést. Horváth Anna pedig többek között azzal érvelt, hogy az RMDSZ ügyvezető alelnökeként rendszeresen kell utaznia külföldre, elsősorban Magyarországra. A bírónő végül elrendelte a hatósági felügyelet feloldását, de az ügyész fellebbezett.

Horváth Anna bűnvádi perének következő tárgyalását január 19-én tartják. Ekkor a bírónő közlése szerint a Román Hírszerző Szolgálatnak (SRI) a vádemelés alapjául szolgáló hangfelvételét játsszák le.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?