SRI: nem hallgatjuk le a belügyminisztert, az ég szerelmére!

Ovidiu Marincea, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) szóvivője cáfolta, hogy a SRI-nek bármilyen köze lenne a Carmen Dan belügyminiszter lakásán felfedezett lehallgatókészülékhez.

Közölte: egy olcsó, 200-300 lejért internetről megrendelhető készülékről van szó. Szerinte ilyet sem a hazai, sem a külföldi hírszerző szolgálatok nem használnak, ezért feltételezhető, hogy azt egy magánszervezet szerelte be.

"A SRI nem hallgatja le Románia belügyminiszterét, az ég szerelmére! A SRI egy kémelhárítási szolgálat, amely elfogja a kémeket. A SRI nem telepít jogosulatlanok által leleplezhető technikát" - fakadt ki a România TV műsorában a szóvivő. Hozzátette: a SRI is roppant súlyos esetnek tartja azt, hogy valaki a nemzetbiztonsági testület egyik tagja után kémkedik, és minden szakmai támogatást megad a nyomozati szerveknek a tettes leleplezéséhez.

Mint ismert, Carmen Dan román belügyminiszter szerda este jelentette be, hogy egy fali telefoncsatlakozó mögé rejtett, lehallgatókészüléket talált bukaresti bérelt lakásában. Elmondása szerint ezt azért hozta nyilvánosságra, mert tagja a legfelsőbb védelmi tanácsnak (CSAT) és hozzáférése van a legszigorúbban őrzött államtitkokhoz, így a magánlaksértés esetében nemzetbiztonsági kockázatnak tekinthető. A tárcavezető kihívta a rendőrséget, az ügyben a legfelsőbb ügyészség indított bűnvádi eljárást ismeretlen tettes ellen.

A belügyminiszter lakásán talált lehallgatókészülék a PSD azon állítását látszik igazolni, hogy Romániában egy obskúrus háttérhatalom képviselői próbálják zsarolással, megfélemlítéssel félreállítani az ország demokratikus választásokon felhatalmazott vezetőit. A PSD végrehajtó bizottsága két hete hivatalos nyilatkozatban ítélte el az országot irányító "párhuzamos államot" azt követően, hogy Liviu Dragnea pártelnököt újabb - immár harmadik - ügyben idézte be gyanúsítottként a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

Kapcsolódók

Kimaradt?