Elhagyhatja a börtönt Monica Iacob Ridzi volt ifjúsági és sportminiszter

Feltételesen szabadlábra helyezik Monica Iacob Ridzi volt ifjúsági és sportminisztert - döntött a Kolozs megyei törvényszék. 

A törvényszék ezzel megerősítette a szamosújvári bíróság döntését, így a hivatali visszaélésért öt év szabadságvesztésre ítélt Monica Iacob Ridzi elhagyhatja a börtönt. 

Igazságszolgáltatási források közölték az Agerpres hírügynökséggel, hogy a bírák elutasították az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) fellebbezését, és fenntartották a szamosújvári bíróság ítéletét, amely a volt miniszter azonnali szabadon bocsátásáról rendelkezik. 

Monica Iacob Ridzi a tárgyalóteremben úgy nyilatkozott: kivonul a közéletből. „Minden nap imádkoztam Istenhez, hogy kibírjam, semmiféle különleges bánásmódban nem volt részem. A többi elítélt nővel vállvetve dolgoztam, takarítottam, kiszolgáltam az asztalnál, és a börtön minden szabályát betartottam. Rettenetesen nehéz volt, de helytálltam, mert arra gondoltam, hogy a gyermekeimmel lehetek majd” – mondta a volt miniszter. 

Ügyvédje, Tiberiu Ban, kifejtette: Monica Iacob Ridzi 1 010 napot töltött a börtönben, tehát a kiszabott büntetés több mint kétharmadát ülte le. Ezen kívül a volt politikus tudományos dolgozatot is írt, példásan viselkedett, soha nem követett el kihágást és 14, orvosilag igazolt betegséggel küzd - tette hozzá ügyvédje. 

A szamosújvári bíróság október 27-én mondta ki a Monica Iacob Ridzi feltételes szabadlábra helyezéséről szóló döntést, amely ellen óvást nyújtott be a DNA. 

Monica Iacob Ridzit 2015-ban ítélte el jogerősen a Legfelsőbb Bíróság öt év letöltendő szabadságvesztésre hivatali visszaélés miatt. A vád szerint 2009-ben fiktív szolgáltatásokért fizetett néhány kedvezményezett cégnek, és ezzel 600 000 eurós kárt okozott az államnak. 

Monica Iacob Ridzi tavaly részese volt egy színházi projektnek is. A Kolozsvári Nemzeti Színház színpadán hét rabtársnőjével együtt lépett fel a Selfie című előadásban. 

Kapcsolódók

Kimaradt?