Tudorel Toader még az idén kezdeményezheti a DNA főügyészésznek eltávolítását

Még ebben az évben döntés hoz a korrupcióellenes ügyészségnél végzett ellenőrzéssel kapcsolatban - közölte csütörtök este Tudorel Toader igazságügyi miniszter.

Az Antena 3nak adott interjújában a tárcavezető elmondta, az Igazságszolgáltatási Felügyelet két ellenőrzést hajtott végre a DNA-nál, és a zárójelentések több mint ötszáz oldalt tesznek ki.

„Erkölcsi és törvényes kötelességem miniszterként hasznosítani ezen vizsgálat zárójelentését. Nem tehetek úgy, mintha semmi se történt volna, nem tolhatom arrébb a jelentést” - vélekedett Toader.

Arra a kérdésre, hogy mikor hoz döntést az ellenőrzés eredményével kapcsolatban, a miniszter azt felelte: „Nem tudnék egy konkrét napot mondani, de rövidesen, egészen biztosan még ebben az évben”.

Mint ismert, a DNA főügyésze, Laura Codruța Kövesi tevékenységének átvilágítása felemás eredménnyel zárult. A hattagú ellenőrző testület három tagja az intézmény vezetőjének tisztségben tartását javasolta a jelentésben, a másik fele pedig súlyos hiányosságokra figyelmeztetett.

Tudorel Toader korábban kijelentette: ilyen körülmények között fenntartja magának azt a jogot, hogy a mérleg nyelve legyen. A DNA főügyészének leváltását az igazságügyi miniszter kezdeményezheti, de a menesztéséről szóló rendeletet az államfőnek kell aláírnia.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?