Ötödszörre is fityiszt mutatott a DNA főügyésze a parlamentnek

Továbbra sem járul a 2009-es elnökválasztást kivizsgáló parlamenti különbizottság elé a korrupcióellenes ügyészség vezetője. Ezt Laura Codruța Kövesi kedden hozta levélben a testület tudomására.

A főügyészt a különbizottság szerdai ülésére várták a honatyák. Levelében Kövesi ugyanarra hivatkozva utasította el a meghívást, mint korábban: nincs olyan információk vagy dokumentumok birtokában, amelyek a testület által vizsgált események tisztázásához hozzájárulhatnának.

A DNA vezetője ötödször utasította el a bizottság meghívását. Csakhogy a legutóbbi meghívása óta alkotmánybírósági határozat született arról, hogy parlament és vádhatóság között keletkezett alkotmányos konfliktus feloldásához meg kell jelennie a parlamenti vizsgálóbizottság előtt.

Mint ismert, a parlament azoknak a sajtóinformációknak a kivizsgálása érdekében alakított különbizottságot, amelyek szerint egyes állami tisztségviselők törvénytelenül befolyásolni próbálták a 2009-es elnökválasztás kimenetelét, hogy újabb mandátumhoz juttassák Traian Băsescu akkor hivatalban lévő államfőt.

A testület egyebek mellett azt próbálta kideríteni, igaz-e, hogy a második forduló éjszakáján a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) vezetői és Laura Codruța Kövesi és számos más tisztségviselő Gabriel Oprea akkori belügyminiszter lakásán találkoztak, és ha igen, akkor mi célból.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?