FRISSÍTVE – Hivatalos: újabb bűnvádi eljárás indult Liviu Dragnea ellen

FRISSÍTVE: Vádhatósági források szerint összesen öt bűncselekménnyel gyanúsítja a korrupcióellenes ügyészség (DNA) Liviu Dragneát. A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét hétfő reggel kihallgatták a DNA bukaresti székhelyén a Teleorman megyei TelDrum vállalattal kapcsolatos ügyben. Hétfő délben a DNA közölte: bűnvádi eljárás indult a politikus ellen.

Liviu Dragnea néhány tucat támogatójával együtt ment a kihallgatásra, és érkezésekor az ügyészség előtt összeverődött tömeg egy része megtapsolta. A támogatói között volt Marian Neacşu, a PSD főtitkára, Claudiu Manda és Andreea Cosma képviselő.

A politikus kihallgatása alig több mint fél órát tartott. Távozásakor a DNA székhelye előtt összegyűlt emberek újra megtapsolták. Liviu Dragnea nem nyilatkozott a sajtónak arról, hogy milyen ügyben hallgatták ki. A PSD elnöke nem válaszolt arra sem, hogy bűnvádi eljárást indítottak-e ellene, és ha igen, milyen cselekedetért.

A stiripesurse.ro vádhatósági forrásokra hivatkozva azt írja: Liviu Dragneát öt bűncselekménnyel, többek között hivatali visszaéléssel, uniós alapok elsikkasztásával és bűnszervezet létrehozásával gyanúsítják. A feltételezett bűncselekményeket a politikus Teleorman megye tanácselnökeként követte el, és a TelDrum vállalattal kapcsolatosak. Az okozott kár állítólag 21 millió euró.

TelDrum és Belina

Mint ismert, a DNA korábban bűnvádi eljárást indított két volt miniszter ellen az úgynevezett Belina-ügyben, amelynek szálai vádhatósági források szerint Liviu Dragneához vezetnek. Sevil Shaideh időközben tisztségéből távozó regionális fejlesztési minisztert például hivatali visszaéléssel gyanúsítját a Duna-szigetre is kiterjedő horgászparadicsom önkormányzati tulajdonba juttatása ügyében.

Ismert, hogy  Ponta-kormány a vízügyi hatóságtól a Teleorman megyei önkormányzat kezelésébe adta a 45 hektáros területet, amelynek a sajtó szerint rendszeres vendége volt a szenvedélyes horgászként ismert Liviu Dragnea, Teleorman megye volt önkormányzati elnöke.

Korábban ugyanakkor a Rise Project tényfeltáró portál azt írta: egy Teleorman megyei bűnszövetkezet vezetőjeként hatalmas összegű közpénzekhez és uniós pénzekhez juttatta cégét éveken keresztül Liviu Dragnea. A pénz álítólag a TelDrum nevű útkarbantartó vállalathoz jutott, amelynek többségi tulajdonosa a szociáldemokrata politikus volt. 

FRISSÍTÉS1: Bűnvádi eljárás indul Dragnea ellen

Liviu Dragnea képviselőházi elnök ellen bűnszervezet létrehozása, hivatali visszaélés és csalás gyanújával indul bűnvádi eljárás –közölte hétfőn délben a DNA. A vádhatóság szerint a feltételezett bűncselekményeket a politikus a Teleorman megyei tanácselnöki mandátuma alatt követte el. Dragne mellett további nyolc személy ellen indult eljárás. Az ügy a TelDrum vállalattal kapcsolatos.

 Az ügyészség közleménye szerint a több mint másfél évtizeddel korábbi eseményekkel foglalkozó nyomozás tavaly kezdődött, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által jelzett, uniós támogatások felhasználásával kapcsolatos törvénytelenségek felderítése érdekében. A DNA arra a következtetésre jutott: 2001-ben Dragnea Teleorman megye önkormányzati elnökeként, az ügyben szintén gyanúsítottként szereplő nyolc bűntársával együtt, bűnszövetkezetet hozott létre, amely magántulajdonba játszotta át a TelDrum önkormányzati közútépítő és karbantartó vállalatot, majd az annak törvénytelenül juttatott közpénzek egy részét elsikkasztotta, vagy pártja finanszírozására fordította.

A DNA - szokatlanul részletes - közleménye szerint a bűnszövetkezet azóta is működik, az állami megrendeléseket és támogatásokat futószalagon elnyerő TelDrumot pedig valójában Dragnea irányítja bizalmi emberein keresztül. A PSD elnöke korábban következetesen cáfolta, hogy a - különböző korrupciógyanús ügyletekben felmerült - TelDrumban tulajdonrésze lenne.

„Liviu Dragnea gyanúsított a Teleorman megyei tanács elnökeként  közigazgatási alkalmazottakból és üzletemberekből álló bűnözői csoportot hozott létre (...) azzal a céllal, hogy törvénytelen módon, országos és európai alapokból, hivatali visszaélés, csalás, adócsalás, pénzmosás és nem nyilvánosságnak szánt adatok felhasználása, vagy ezek jogosulatlan személyek rendelkezésére bocsátása bűntettének elkövetésével nagy összegű támogatásokat hívjanak le" - állítják az ügyészek. A DNA vádjainak részleteit itt olvashatja.

A politikust korábban két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a 2012-es népszavazással kapcsolatos korrupciós perben, és egy másik ügyben pedig azzal vádolták, hogy okirathamisításra bujtogatta munkatársait.

FRISSÍTÉS2: Dragnea minden ellene felhozott vádat visszautasít

Liviu Dragnea minden ellene felhozott vádat „kategorikusan” visszautasít. "Ma voltam az Országos Korrupcióellenes Ügyészségnél (DNA), hogy átvegyem a harmadik ügyiratcsomót. Nem mondhatok erről túl sok részletet. (...) Minden vádat kategorikusan visszautasítok. Évek óta hangoztatom és most is fenntartom, hogy a szóban forgó kereskedelmi vállalattal nem állok pénzügyi viszonyban” – jelentette ki a Szociáldemokrata Párt elnöke.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?