Európai Bíróság elnöke: alkalmazzák korrekt módon az európai uniós jogot Romániában

Csak független és pártatlan igazságszolgáltatás biztosíthatja az uniós jog korrekt gyakorlatát, jelentette ki a Románia alkotmánybíróságának tagjaival folytatott megbeszélést követően Koen Lenaerts, az Európai Bíróság elnöke.  Koen Lenaerts a román alkotmánybíróság meghívására találkozott kedden a taláros testület tagjaival. 

Az Európai Unió Bíróságának elnöke kifejezte azon óhaját, hogy 'korrekt módon alkalmazzák az európai uniós jogot.' "Ez csak független és pártatlan bírák és igazságszolgáltatói intézmények révén valósulhat meg. A bírák nemcsak az Európai Bíróság bíróival működnek közre, hanem országon belül, egymással is együtt kell működniük" - mondta Koen Lenaerts. 

Az elnök leszögezte: az uniós jog minden tagállam esetében alkalmazandó, hisz minden tagország felelős azért, hogy az EU működőképes legyen. "Mindannyiunknak dolgozni kell azért, hogy gyakorlatba ültessük az 'egység a sokféleségben' elvét. Az Európai Unió Bírósága kezeskedik azért, hogy egyformán alkalmazzák az uniós jogot minden tagállam esetében, hisz ez az uniós jog a biztosítéka a tagországok valós egyenlőségének" - jelentette ki Lenaerts. 

Hozzátette: noha például a büntetőjog, a családjog vagy az örökösödési jog az ország belső jogrendszeréhez tartozik, ezek a kódexek ma már az uniós jog elemeit is tartalmazzák, mivel utóbbi jelenti a forrást az országos jog számára. Az alkotmánybíróság tagjai hétfőn találkoztak az Európai Unió Bíróságának delegációjával, amelyben Koen Lenaerts elnök és Camelia Toader bíró vett részt. 

Mint arról már beszámoltunk, tízerzek tüntettek a hét végén az igazságügyi törvényeket módosító tervezetek ellen. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?