Tăriceanu válasza Johannisnak: tovább fogok harcolni a párhuzamos állam felszámolásáért

Nyílt levélben válaszolt Călin Popescu-Tăriceanu Klaus Johannisnak a személyével kapcsolatban tett kijelentésekre. A szenátusi elnök azt írja a levélben, folytatja a harcot a párhuzamos állam felszámolásáért. 

„Ígérem önnek, elnök úr, hogy (...) a többi jóhiszemű emberrel együtt tovább fogok harcolni a párhuzamos állam felszámolása érdekében, azért, hogy derüljön ki az igazság ennek a rendszernek a mechanizmusáról, arról, hogy kik próbálják bitorolni a demokratikusan megválasztott többség hatalmát" - áll Tăriceanu Johannisnak címzett nyílt levelében.

A szenátus elnöke hangsúlyozza, nem bátortalanítják el a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetője, Laura Codruţa Kövesi által "rendelésre gyártott" bűnügyi dossziék, sem a többi módszer, amelyeket a "párhuzamos állam" alkalmaz politikai ellenfeleinek kompromittálása, elítélése vagy a közéletből való eltávolítása érdekében.

Tăriceanu szerint Johannis ideges

Tăriceanu azt írja, sem nyelvezet, sem érvelés tekintetében nem méltó egy államfőhöz az a támadás, amelyet ellene intézett csütörtöki sajtónyilatkozatában. „Ez a kifejezésmód idegességről árulkodik, amit értek, de nem tudok elfogadni. Ezt az idegességet az okozza, hogy az elmúlt napokban olyan igazságokat fogalmaztam meg a személyével kapcsolatban, amelyek nincsenek az ínyére. Olyan igazságok ezek, amelyeket kevesen mernek nyilvánosan kimondani, mert félnek a megtorlástól, amely egy-egy büntetőügy, bilincs formájában érheti őket” – olvasható a levélben. 

A felsőház elnöke szerint az államfő az "okkult hatalmi rendszer" megbízottja, és az a feladata, hogy gyakorlatba ültesse a "párhuzamos állam" terveit. „Csak nem képzeli, hogy nem létező politikai érdemeinek vagy a Nagyszeben polgármestereként elkövetett törvénytelenségeknek köszönhetően nyerte meg a 2014-es választásokat? Nem. Önt szemelte ki a 'párhuzamos állam' arra, hogy megnyerje a választásokat, mert büntetőügyei miatt ön zsarolható, következésképpen könnyűszerrel irányítani tudják azok, akik a 'párhuzamos államot' vezetik. Ahányszor csak politikai ellenfeleiről beszél, előszeretettel használja a büntetőügyes kifejezést. Mit gondol, önt milyen jelzővel lehetne illetni, miután bebizonyosodott, hogy mialatt ön polgármester volt, családja értékes lakóingatlanokra tett szert Nagyszebenben hamisítás és hamisított okirat tudatos felhasználása révén?" 

Tăriceanu azt írja, a "párhuzamos állam" létezésével kapcsolatos kijelentését azokra a nyilatkozatokra alapozza, amelyeket a különféle parlamenti vizsgálóbizottságok előtt tettek azok, akik "belülről ismerik" a rendszert. 

A szenátus elnöke azt állítja, a "párhuzamos állam" megpróbálta elhallgattatni őt, de sikertelenül. „Azt mondta rólam, hogy megszállott módjára beszélek a 'párhuzamos államról', és hogy ez azután jelentkezett, miután az ügyészek kiadtak az igazságszolgáltatásnak. A valóságban éppen fordítva történtek a dolgok. Az, hogy elkezdtem bírálni a DNA és a Maior-Coldea-féle Román Hírszerző Szolgálat, azaz a 'párhuzamos állam' visszaéléseit, szolgáltatta az okot arra, hogy gyártsanak nekem egy bűnügyi dossziét. (...) Akárcsak másokat, engem is megkísérelt elhallgattatni az ön védnöksége alatt álló párhuzamos állam, de láss csodát, nálam a recept nem jött be" - írja.

Az államfőnek az igazságügyi törvények tervezett módosításai kapcsán kifejtett véleményére reagálva Tăriceanu azt állítja, Johannisnak az a célja, hogy semmi ne változzon az igazságszolgáltatás terén. „A témával kapcsolatban ismertetett álláspontja a legmeggyőzőbb bizonyíték arra vonatkozóan, hogy nem akar független igazságszolgáltatást, ön az ellenőrzése alatt akarja tartani a rendszert annak érdekében, hogy továbbra is támogatni tudja a 'párhuzamos' állam mechanizmusait. E 'párhuzamos állam' nélkül önnek semmi esélye a politikai túlélésre" - mutat rá levelében a felsőházi elnök.

Johannis szerint Tăriceanu „kicsit megszállott”

Klaus Johannis államfő csütörtöki sajtónyilatkozatában azt mondta, Romániában nincs sem okkult, sem föld alatti hatalmi rendszer, majd hozzátette, Călin Popescu-Tăriceanu néha azt a benyomást kelti, hogy "kissé megszállott".

„Romániában nem létezik okkult hatalmi rendszer, sem föld alatti hatalom, és határozottan állíthatom, hogy párhuzamos állam sincs. (...) Egy ideig követtem az önök által említett, egykor miniszterelnöki tisztséget is betöltött személy nyilatkozatait. Volt, amikor érdemes volt figyelemmel kísérni, egy ideje azonban nem követem a nyilatkozatait, mert egyre furcsábban viselkedik. Olykor azt a benyomást kelti, hogy kissé megszállott. Márpedig a kissé megszállott emberek nem szolgálják a politikum javát. Érdekes módon ezek a furcsa állásfoglalásai azután kezdtek elszaporodni, hogy az ügyészek kiadták őt az igazságszolgáltatásnak" - fogalmazott az elnök. 

Kapcsolódók

Kimaradt?