Klaus Johannis: feltrancsírozták az igazságügyi törvényeket

Az igazságügyi törvényeket módosítási eljárása „feltrancsírozza” ezeket a jogszabályokat, mondta csütörtökön Klaus Johannis.

Az államfő szerint az igazságügyi miniszternek sikerült bebizonyítania, hogy lehet még az eddiginél is homályosabban, zavarosabban és bizonytalanabbul ténykedni. Úgy vélekdett: még soha nem volt ennyire elhibázott egy törvényhozási folyamat.

„Van egy törvénycsomag, amelyet a miniszter vállalt fel, és amely csak negatív véleményezést kapott, de a miniszter nem hagyja magát, saját kezeiből adja ki a tervezeteket, anélkül, hogy törvénykezdeményezési joga lenne a parlamentben, a koalíció parlamenti képviselői meg fogják ezeket a tervezeteket, és úgy mutatják be, mintha ők dolgozták volna ki otthon. Így most van egy parlamenti kezdeményezésünk. Így nem lehet törvényeket hozni” - jelentette ki Johannis.

Az elnök szerint a tervezetekben vannak jó, időszerű és szükséges előírások is, éspedig azok, amelyek összhangba hozzák a jogszabályokat az alkotmánybíróság döntéseivel vagy az EU jogszabályaival. „De a törvény kiigazításától (ami lényegében jó elképzelés) egészen a feltrancsírozásáig (ahogyan az a jelek szerint most történik) hosszú az út, és nem kéne végigmennünk rajta” - mondta sajtónyilatkozatában Johannis.

Az államfő hozzátette: szerinte nincs szükség semmilyen küszöbre a hivatali visszaélés bűncselekménnyé nyilvánításához. "Egy tisztségviselő vagy képviselő a közérdek ellen is követhet el hivatali visszaélést, és ezt nehéz lenne számszerűsíteni. Erről elmélyült és jószándékú vitára van szükség. De egyértelmű, hogy ez a jószándék nehezen érhető tetten a parlamenti vitában” - fogalmazott az államelnök.

Kapcsolódók

Kimaradt?