Elfogadta a CSM a Kövesi tevékenységét kiveséző jelentést

Elfogadta keddi ülésén a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) ügyészi részlege a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetőjének menedzseri tevékenységét átvilágító jelentést, amelynek egyik következtetése az, hogy Laura Codruța Kövesi hatékonyan vezette az intézményt.

A CSM-ből származó forrásokból az Agerpres megtudta, hogy a testület döntése értelmében az Igazságszolgáltatási Felügyelet hat hónapon belül újabb ellenőrzést végez a DNA-nál. Az egy évesnél régebbi ügyiratcsomókat és azokat az ügyeket vizsgálják, amelyek két ügyész - Doru Ţuluş és Mihaiela Moraru Iorga - feladatkörét képezték.

Mint korábban írtuk, a DNA főügyészének tevékenységét átvilágító felügyelők fele Laura Codruța Kövesinek kedvező, a másik fele pedig kedvezőtlen következtetéseket fogalmazott meg a jelentésben. Tudorel Toader igazságügyi miniszter erre úgy reagált: fenntartja magának azt a jogot, hogy a mérleg nyelve legyen Kövesi leváltásának ügyében.

A kedden elfogadott jelentés CSM-től az igazságügyi minisztériumhoz került. A tárcavezető december közepére ígérte a döntést a DNA főügyészének sorsáról. A jelenlegi törvény szerint az Kövesit csak az államfő beleegyezésével lehet leváltani.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?