Tanügyminiszter: nem tisztázott, pontosan hány tanuló van

Egyelőre nem lehet összeállítani a tanári katedrák listáját, mert nem tisztázott, pontosan hány tanuló van - jelentette ki pénteken Liviu Pop oktatási miniszter. 

"Sokkal pontosabb adatokra van szükségünk. Nem tudjuk összeállítani a katedrák listáját, ha nem tudjuk pontosan, hány tanulónk van a közoktatási rendszerben. És nem tudjuk, hány tanulónk van a közoktatási rendszerben. Tavaly hozzávetőlegesen hárommilió gyermek volt, de 100.000 tanulót nem zártak le közülük' - magyarázta Pop, aki szerint az iskolaelhagyás is olyan jelenség, amellyel számolni kell az osztályok és katedrák számának jóváhagyásakor. 

A tanügyminiszter kifejtette, november közepéig ki kell dolgozni a tanügyi személyzet elhelyezésének módszertanát, az erről születendő miniszteri rendeletről jelenleg folyik a közvita. Ismét beszélt arról, hogy jövő tanévtől csökkentik a szakképzetlen tanerők számát, és hogy az a céljuk, hogy minél több, jelenleg helyettesítő pedagógus címzetessé váljon. 

"Nem válik becsületére sem Romániának, sem nekem miniszterként, hogy 4.500 szakképzetlen pedagógus van jelenleg az oktatási rendszerben. Ez azt jelenti, hogy a jelenleg tanító tanárok 2%-a szakképzetlen. Egyeseknek közülük más a végzettségük, mint amit tanítanak, mások egyetemi hallgatók vagy középfokú végzettségük van. Nem az ő hibájuk. Én hálás vagyok nekik, hogy a tanügyben dolgoznak. Mi mindannyian hibásak vagyunk azért, hogy nem sikerül csökkentenünk a szakképzetlenek számát a rendszerben' - mondta Liviu Pop, hozzátéve, hogy a tanerők elhelyezésének módszertana révén minél több szakképzett tanerőt akarnak az oktatási rendszerbe hozni, és ott is tartani. Ehhez arra van szükség, hogy a helyettesítő tanárok végleges tanári címet kapjanak. 
 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?