Cseke: a PSD „szakmai vitát” ígért az anyanyelvhasználati tervezetről

A Szociáldemokrata Párt (PSD) azt ígérte az RMDSZ-nek, hogy a szenátusban szakmai vita nyomán alakítja ki álláspontját a kisebbségek közigazgatási anyanyelvhasználatát bővítő törvénytervezetről, és nem sepri azt le vita nélkül az asztalról, ahogyan történt az a képviselőházi szavazás alkalmával - tudta meg az MTI Cseke Attila frakcióvezetőtől.

Az RMDSZ politikusát azt követően kérdezte az MTI a szociálliberális kormánykoalícióval tavaly decemberben megkötött parlamenti megállapodás működéséről, hogy hétfőn a szenátus visszaküldte a szakbizottsághoz az RMDSZ egy másik törvénytervezetét, amely hivatalos ünnepnappá nyilvánítaná március 15-ét a romániai magyarok számára.

A frakcióvezető szerint az ellenzék olyan magyarellenes hangulatot teremtett, amelyet a PSD-ALDE szociálliberális koalíció sem tud „legyűrni”. Cseke Attila ennek tudja be, hogy szeptemberben a kormánypártok is leszavazták a képviselőházban azt az RMDSZ-tervezetet, amely a jelenlegi húszról tíz százalékosra csökkentené azt a lakosságarányt, amely felett egy kisebbség használhatja anyanyelvét a helyi közigazgatásban, illetve azt is, hogy a PSD hétfőn nyilvánvalóvá tette: ha most napirendre kerül a március 15-éről szóló tervezet a szenátusban, akkor az RMDSZ nem számíthat a koalíciós pártok támogatására.

„A fájó az, hogy azok fordultak a magyar közösség ellen, akik a magyar közösség szavazatát bírták, akikben a magyar emberek megbíztak” – jegyezte meg a frakcióvezető, az ellenzéki PMP szenátoraként politizáló, március 15. ünnepnappá nyilvánítását a „románok megalázásának” tartó Traian Basescu volt államfőre utalva.

MInt tudott, a kétkamarás parlamentben a második ház döntése a mérvadó, így a kormánykoalíció megtehette volna, hogy az első házban nem tűzi napirendre idejében az RMDSZ törvénytervezeteit, amelyek így a megszabott határidő lejártával „hallgatólagosan elfogadott” tervezetként kerültek volna át a döntő házba. Cseke Attila elismerte: nem jó jel, hogy a PSD mégis ragaszkodik szavazásra bocsátásukhoz. Elmondta: az RMDSZ azért kérte a második jogszabály szakbizottsági vitájára még két-három hetes haladékot, hogy legyen alkalma meggyőzni a kormánypártokat: semmi olyat nem kér, ami a román többséget sértené. Az MTI felvetésére, miszerint lehet, hogy ezzel a PSD kapott két-három hetes haladékot, mielőtt színt vallana az RDMSZ egy újabb kezdeményezése ügyében, a szövetség frakcióvezetője azt mondta: nem akarja megelőlegezni az újabb elutasítást, az RMDSZ-nek minden követ meg kell mozgatnia azért, hogy megpróbálja elfogadtatni a magyarság jogait bővítő törvénytervezeteket.

Kapcsolódók

Kimaradt?