DNA-átvilágítás: ismertette álláspontját az Igazságszolgáltatási Felügyelet

Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész múlt heti meghallgatása után hétfőn az Igazságszolgáltatási Felügyelet illetékesei is ismertették álláspontjukat az korrupcióellenes ügyészségnél (DNA) végzett ellenőrzésről.

A Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) ügyészi részlege előtt a felügyelet vezetőhelyettese, Gheorghe Stan a Kövesi által pénteken mondottakra reagálva kifejtette, a főügyész nyilatkozataival azt a látszatot próbálja kelteni, hogy az átvilágítást végző felügyelők nem a hatáskörüknek megfelelően jártak el.

"Kérdem én, vajon az igazságszolgáltatási rendszer javát és hitelét szolgálja-e, ha egy vizsgálatnak alávetett ügyészség vezetője azt állítja, hogy bizonyos témák célzott ellenőrzése zajlott. Úgy gondolom, ez meglehetősen veszélyes, kontraproduktív és ártalmas mind az igazságszolgáltatási rendszerre, mind a civil társadalomra nézve" - fogalmazott.

Kövesinak azzal a nyilatkozatával kapcsolatban, miszerint az ellenőrzést végző ügyészek bizonyos ügyiratok számát tartalmazó több cetlit is a vizsgált dossziék között "felejtettek", Stan azt mondta: a korrupcióellenes főügyész célja azt a látszatot kelteni, hogy a vizsgálóügyészek nem voltak objektívek az ellenőrzés során, így készül megfellebbezni a jelentést, eljárási szabálytalanságra hivatkozva. Stan elmondása szerint ugyanakkor az ilyen ellenőrzések alkalmával rendszerint jegyzetelnek az ügyészek ügyiratok számát tartalmazó nyilvántartókönyvekből.

Stan rámutatott, a dossziék ellenőrzésekor nem a bűnügyi kivizsgálások tárgyára voltak kíváncsiak, hanem arra, hogy az ügyészek betartották-e az eljárási szabályokat. A felügyelet vezetőhelyettese ugyanakkor "rendkívülinek" minősítette, hogy az ellenőrzést végző testület három tagja (a fele) ellenvetést fogalmazott meg azokkal a megállapításokkal szemben, amelyeket kollégáik a jelentésben tényszerűen rögzítettek. Mint mondta, ilyet nem tapasztalt 19 éves pályafutása alatt.

Hozzátette: a jelentés nem tartotta be az Igazságszolgáltatási Felügyelet vezetője által kért struktúrát sem, mert a tulajdonképpeni ellenőrzés befejezése után Elena Rădescu írásban kérte a testület tagjaitól, hogy a jelentés rájuk eső részét egy másik, személyesen általa összeállított formában készítsék el, amely több pontban is eltért az eredeti, az Igazságszolgáltatási Felügyelet vezetője által igényelt formától.

Kövesi részlehajlással vádolta az ellenőröket

Laura Codruţa Kövesi a pénteki meghallgatáson azt mondta, nem született egységes jelentés az Igazságszolgáltatási Felügyelet által a DNA-nál végzett ellenőrzés következtetéseiről, és a konklúziók sem összehangoltak, mint ahogyan a vizsgálat során alkalmazott módszertan sem volt egységes.

Arra a kérdésre, hogy a felügyelet ellenőrzése során volt-e olyan érzése, hogy nem objektív a vizsgálat, illetve, hogy "rejtett" célja is van annak, Kövesi azt válaszolta: "Igen, volt ilyen érzésem, azért jöttek, hogy ellenőrizzenek bizonyos dolgokat, hogy erősítsenek meg vagy cáfoljanak bizonyos, a sajtóban megjelent értesüléseket, és igen, bizonyos tematikájú ügyiratokat azonosítottak be, vagy bizonyos ügyiratok bizonyos dokumentumait keresték".

Kapcsolódók

Kimaradt?