Johannis nem ad még egy esélyt a PSD-nek a kormányzásra

Ha a jelenlegi kormány is megbukik, akkor "nagyon komolyan" el kellene gondolkodnia, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) képes-e továbbra is kormányozni – jelentette ki csütörtökön az államfő.

Klaus Johannis arra reagált, hogy a miniszterelnök által beharangozott kormányalakítás feszültségeket szított Miha Tudose és Liviu Dragnea PSD-elnök között, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) pedig a koalíció felbomlásával fenyegetőzik, ha a kormányfő meneszti az egyik tárcavezetőjüket.

 „Ha a jelenlegi kormány is megbukna, akkor nagyon komolyan el kellene gondolkodnom, hogy a PSD képes-e továbbra is kormányozni. Egyelőre még nem vagyunk ebben a helyzetben" - mondta Klaus Johannis.

Az államfő szerint egy kormánynak feddhetlen emberekből kell állnia, akiknek nincsenek ügyészségi problémáik.  Hozzátette, "nincs amit keresniük" az állami intézmények élén olyan személyeknek, akiknek meggyűlt a bajuk az igazságszolgáltatással.

Johannis meglátása szerint Mihai Tudose miniszterelnök jóhiszemű politikus, aki azt szeretné, hogy eredményes csapata legyen. Megjegyezte: jómaga és a román állampolgárok is azt szeretnék, ha a PSD "kézzelfogható eredményekkel állna elő". "Ha ehhez kormányátalakítás szükséges, akkor kormányátalakítás legyen" - tette hozzá Johannis a craiovai Ford gyár meglátogatása után.

A PSD és az ALDE csütörtökön dönt arról, hogy kiket fog érinteni a miniszterelnök által kért kormányátalakítás.

Kapcsolódók

Kimaradt?