Két kormányrendelet is leszavazott az RMDSZ a szenátusban

Az RMDSZ szenátusi frakciója két sürgősségi kormányrendelet törvényerejűvé emelését is leszavazta kedden a felsőházban: az üzemanyagok jövedéki adójának megemeléséről szóló, illetve a részmunkaidős alkalmazottak társadalombiztosítási járulékát érintő jogszabályt.

Tánczos Barna szenátor a szavazás után elmondta: az RMDSZ álláspontja szerint rossz döntés a benzin és gázolaj jövedéki adójának növelése, mert ez az üzemanyagárak jelentős megugrását eredményezi. Emlékeztetett: a drágulás már be is következett, az extra adó kivetésének bejelentése óta a gázolaj és a benzin litere is 1 lejig terjedő összeggel nőtt.

„Az áremelés negatív hatása tovább gyűrűzik a mezőgazdaságba, máris általános árnövekedéshez vezetett” – idézte a szenátort az RMDSZ szerdai hírlevele. A szövetség pénzügyi és mezőgazdaság elmondta, az RMDSZ szenátorai nem, de a többség támogatta az adóemelést a felsőházban, így elegendő szavazat gyűlt össze a kezdeményezés elfogadásához. A jogszabály esetében a képviselőház hozza a végső döntést.

A szenátus a kormány adótörvénykönyvet módosító rendeletéről is szavazott, amely magasabb adóterheket ró a részmunkaidős alkalmazottakat foglalkoztató vállalkozókra. A jogszabály értelmében a részmunkaidősök utáni társadalombiztosítási járulékot, amelyet a munkáltató az alkalmazott után fizet az államkasszába, nem a munkavállaló jövedelme alapján számolják ki, mint korábban, hanem a mindenkori bruttó minimálbér alapján.

Tánczos szerint a kormány kezdeményezése első látásra a szürke munkát hivatott visszaszorítani, amelyet azzal a céllal dolgozták ki, hogy ezután a munkáltatóknak ne érje meg részmunkaidős szerződést kötni azon alkalmazottaikkal, akik valójában teljes munkaidővel dolgoznak. Az RMDSZ szakértői szerint azonban nem ez jelenti a megoldást az úgy nevezett szürke munka visszaszorítására, hanem a társadalombiztosítási járulék csökkentése.

„Ha méltányosan visszavágnánk a munkáltatók által fizetendő tb-járulékot, azzal érdekeltté tehetnénk őket abban, hogy a teljes munkaidőben dolgozó alkalmazottaikat teljes munkaidős szerződéssel alkalmazzák, és ne úgy próbáljanak spórolni, hogy papíron 2 vagy 4 órával jelentik be az amúgy napi 8 órát dolgozó alkalmazottaikat” – magyarázta.

A szenátor elmondta, az említett indok miatt az RMDSZ szenátorai a kezdeményezés ellen szavaztak a felsőházban. A keddi ülésen nem gyűlt össze elegendő számú igen szavazat ahhoz, hogy a kezdeményezés átmenjen. Így a szenátus első házként elutasította, a végső döntést a képviselőház hozza.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?