Toader: ezen a héten véglegesítjük az igazságügyi törvényeket módosító tervezetet

Ezen a héten elkészül az igazságügyi törvényeket módosító tervezet végleges formája - nyilatkozta kedden Tudorel Toader igazságügyi miniszter. Hozzátette, találkozni fog az ügyben az Európai Bizottság első alelnökével, Frans Timmermansszal, és a Velencei Bizottság jóváhagyását is kikérik. 

"Ezen a héten véglegesítjük a tervezetet. Már majdnem kész, de még egyszer át szeretnénk nézni, hogy lássuk, szem előtt tartottuk-e a Legfelsőbb Bírói Tanácstól, a szakmai szervezetektől - bírák, ügyészek - és a civil társadalom részéről érkezett oly sok javaslatot" - magyarázta Toader. 

A miniszter hozzátette, ezt követően igényelni fogják a Velencei Bizottság jóváhagyását, illetve az Európai Bizottság első alelnökével, Frans Timmermansszal is találkozót tervez, hogy "pontról pontra" megtárgyalják a tervezetet. 

Azzal kapcsolatban, hogy a koalíciós pártok több ízben is megsürgették az igazságügyi törvények módosításait tartalmazó tervezet vitáját, Toader azt mondta: "Van egy eljárás, amelyet be kell tartani. A Timmermansszal való találkozó majd tart, amíg tart. Azután a tervezetet el kell küldeni a parlamentnek - vagy a kormányon keresztül, vagy annak megkerülésével -, és a Velencei Bizottságtól is igényelni kell a jóváhagyást".

Kapcsolódók

Kimaradt?