A sarkára állt Mihai Tudose: a kormányfő szembefordult Liviu Dragneával

Elismerte, hogy feszült a viszonya Liviu Dragneával, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökével, és kormányátalakítást helyezett kilátásba hétfő este a miniszterelnök. Mihai Tudose értésre adta, hogy a korruptgyanús miniszterektől szabadulna, akik mellett korábban mellszélességgel kiállt a PSD.

A kormányfő az Antena3 hírtelevíziónak adott interjút. Ennek egyik témája az az Avangarde-felmérés volt, amely szerint a Tudose-kabinet népszerűsége zuhanórepülésben van. A miniszterelnök megkérdőjelezte a közvélemény-kutatás hitelességét, de azt elismerte, hogy a korruptgyanús tárcavezetők jelenléte a kormányban hozzájárulhatott a hitelvesztéshez.

A felmérés kapcsán a kormányfő elmondta: "szűk körben" azt is felvetette, hogy szükség esetén maga mond le a kormány éléről. "Ha a kormányba vetett bizalom összeomlott, akkor menjünk haza, mert azt jelenti, hogy valamit rosszul csinálunk" - mondta Tudose.

A miniszterelnök ugyanakkor „kemény, de szükséges” lépéseket helyezett kilátásba annak érdekében, hogy kormány a visszanyerje hitelét. Értésre adta, hogy a korruptgyanús miniszterektől, illetve további két tárcavezetőtől meg szeretne válni.

„Egy kisebb kormányátalakításra készülök” – jelentette ki. Mint ismert, a korrupcióellenes ügyészség három miniszter ellen kezdeményezett eljárást: Sevil Shhaideh, Rovana Plumb és Viorel Ilie. Sajtóértesülések szerint rajtuk kívül Liviu Pop oktatási és Petre Daea mezőgazdasági miniszter alatt inog a bársonyszék.

A miniszterelnök elismerte azt is, hogy feszült a viszonya Liviu Dragneával. „Nem mondhatnám, hogy kapcsolatunk legfelhőtlenebb időszakát éljük” – fogalmazott. Közölte, hogy kedden "férfiasan" tisztázni fogja nézeteltéréseit a PSD elnökével, de nem részletezte, hogy melyek ezek. Tény: hétfőn Liviu Dragnea cáfolta, hogy feszült lenne a viszonya a miniszterelnökkel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?