Már 3 300 bíró és ügyész írta alá a Toader-tervezetet elutasító beadványt

Az ország több mint 3 300 bírája és ügyésze írta alá ez idáig azt a beadványt, amelyben az igazságügyi törvényeket módosító tervezet visszavonását kérik Mihai Tudose kormányfőtől, illetve Tudorel Toader igazságügyi minisztertől.

A Romániai Bírák Fóruma által megfogalmazott dokumentumot október 2-án 700-an látták el kézjegyükkel, másnapra 1 000-re nőtt az aláírók száma, vasárnapra pedig meghaladta a 3 300-at.

A bírák és ügyészek azt kifogásolják, hogy az igazságügyi törvényeket módosító tervezetet a szakmai szervezetekkel és a civil társadalom képviselőivel való előzetes egyeztetés, illetve bármiféle hatástanulmány készítése nélkül terjesztette elő a szakminiszter.

Tudorel Toader vasárnap közölte, hogy a kormány a jövő héten véglegesíti az tervezetet. A jogszabályt az Európai Bizottsághoz és a Velencei Bizottsághoz is elküldik, mielőtt a parlamentbe kerül. Toader elmondta: elképzelhetőnek tartja, hogy az Igazságszolgáltatás Felügyeleté önálló intézményként működjön, amely nem tartozik majd sem a CSM, sem a minisztérium fennhatósága alá.

A beadvány emlékeztet, hogy a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) szeptember 28-án kedvezőtlenül véleményezte a tervezetet, miután a bírák és ügyészek szakmai szervezetei szavazással elutasították a javasolt módosítások jelentős részét. A testület többek között azt kifogásolta, hogy a tervezet az igazságügyi minisztérium fennhatósága alá rendelné az Igazságszolgáltatás Felügyeletét.

A beadvány aláírói szerint ezáltal politikai ellenőrzés alá vonnák az igazságszolgáltatást, és "megengedhetetlen mértékben szélesítenék a szakminiszter hatáskörét", visszavetnék Romániát az 1989 előtti időkbe. Az aláírók szerint a CSM véleményezése csak konzultatív jellegű ugyan, de nem lehet teljesen figyelmen kívül hagyni.

A dokumentum aláírói követelik a kormánytól, vonja vissza a tervezetet, az igazságügyi minisztertől pedig kérik, kezdeményezzen párbeszédet a CSM-vel, illetve a bírák és ügyészek szakmai szervezeteivel a törvényi keret megfelelő módosítása érdekében.

Kapcsolódók

Kimaradt?