RMDSZ: a tűzifahiányra sürgős megoldást kell találni

A fakitermelést szabályzó szigorított törvénykezés valóban visszaszorítja az illegális fakivágást, ezzel egyidőben azonban tűzifa hiány van – hívta fel a figyelmet Bende Sándor és Benedek Zakariás RMDSZ-es képviselő azt követően, hogy egy hivatalos kérdést intéztek az erdészeti és vízügyi miniszterhez, amelyben azzal kapcsolatban kértek pontosítást, hogy miként fogja megoldani a szaktárca a tűzifa hiányának problémáját.

„Országos viszonylatban a statisztikák azt mutatják, hogy a háztartások majdnem felében tűzifával oldják meg a fűtést, de hogyha csak a vidéki adatokat vizsgáljuk, ez az arány 90,6 százalékig rúg. Hargita megyében a fa az elsődleges fűtőanyag. Ugyanakkor vidéken az átlagkereset jóval kisebb, mint egy nagyvárosban, sokszor a minimálbér körül mozog” – emelte ki Bende Sándor, az RMDSZ Hargita megyei törvényhozója.

Benedek Zakariás RMDSZ-es képviselő hozzátette: „Egy köbméter tűzifa ára mára már 550 lejbe kerülhet. A fakitermelésre vonatkozó, kormányrendeletek útján született törvénykezés alapján telente 3850−5500 lejbe kerül kifűteni egy átlagos méretű otthont. Egyes családok számára ez az összeg gyakorlatilag kifizethetetlen”.

A szövetség törvényhozói arra kérték az illetékes szaktárcát, hogy fordítson figyelmet erre a problémára, és a tél közeledtére való tekintettel sürgősen találjon megoldást rá.  

Kapcsolódók

Kimaradt?