DNA: Maria Pătrut megvesztegették 600 ezer euróval

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) ügyészei új bűnügyi eljárást indítottak Ana Maria Pătru, az Állandó Választási Hatóság (AEP) volt elnöke ellen, akit befolyással való üzérkedéssel, pénzmosással és a nyomozóhatóság megtévesztésével gyanúsítanak.

A DNA közleménye szerint  az AEP volt elnöke 2013 áprilisában-májusában egymillió eurót kért egy szoftvercég képviselőitől, akikkel elhitette, hogy befolyása van egy ellenőrzési jogkörrel rendelkező közintézmény vezetőjére és megígérte: közbenjár annak érdekében, hogy kedvező eredményekkel végződjék a szoftvercégnél zajló vizsgálat.

Az ügyészek szerint agyanúsított három részben, 2013 júliusától 2014 márciusáig összesen 600 ezer eurót kapott. 2013 júliusában egy Montblanc márkájú aktatáskában 400 ezer eurót egy hasonló márkájú toll készlettel együtt, 2013 novemberében 100 ezer eurót és 2014 márciusában 100 ezer eurót - olvasható a közleményben.

A vádhatóság szerint a vádlott többféle módon megpróbálta elleplezni a befolyással való üzérkedésből kapott 600 ezer euró eredetét. A DNA azt állítja, ezt többek között úgy próbálta meg, hogy 130 ezer euró értékben vásárolt egy rokona nevére egy ezer négyzetméteres területet Voluntari-ban, másik rokona nevére pedig egy lakást vásárolt Konstancán, illetve ezekkel kapcsolatos további befektetéseket eszközölt.

2016. december 5-én feljelentést tett a DNA-nál a fenti közintézmény igazgatója ellen befolyással való üzérkedés vádjával, jóllehet tudta, hogy ez nem valós (hatóságok megtévesztése), amit be is ismert akkor, amikor tanúként kihallgatták az ügyben. A DNA 60 napos hatósági felügyelet alá helyezte befolyással való üzérkedés és pénzmosás vádjával.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?