Kövesi a CSM-hez fordult az igazságügyi miniszter Belina-ügyben tett kijelentései miatt

A Legfelsőbb Bírói Tanácshoz (CSM) fordult Laura Codruţa Kövesi, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) főügyésze, kérve annak kivizsgálását, hogy sérült-e az igazságszolgáltatás függetlensége Tudorel Toader miniszter Belina-ügyben tett kijelentései révén.

A DNA kedden közleményt juttatott el az Agerpres hírügynökséghez, amelyben felhívja a figyelmet az igazságügyi miniszter kijelentésére, mely szerint egy kormányhatározat törvényességét nem az ügyészek feladata leellenőrizni, hanem a közigazgatási bíróságnak. Toader kedden, szeptember 26-án tette ezt a kijelentést a DNA górcsöve alatt levő, „Belina-ügyként” ismert iratcsomó kapcsán.

A DNA közleménye szerint az igazságügyi miniszternek egy folyamatban lévő bűnügyi kivizsgálás kapcsán tett kijelentései illetéktelen beavatkozást jelentenek az ügyészség tevékenységébe. Emiatt a DNA kéri a CSM-t, hogy vizsgálja meg: sérült-e a miniszter nyilatkozata miatt az igazságszolgáltatás függetlensége, ugyanis Toader kijelentése „arra enged következtetni, hogy az ügyészek nem a törvény által megszabott keretek között végzik munkájukat” - olvasható a DNA közleményében.

A DNA vezetője ezzel Toader keddi nyilatkozatára reagált, miszerint a kormányhatározatok (amelyek a jogszabályok hierarchiájában alacsonyabb rendűek a törvényeknél) esetében felmerülhet kétely a törvénnyel való összeférhetőségüket illetően, ezt azonban a közigazgatási bíróságok hivatottak eldönteni, nem pedig az ügyészek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?