Jogerősen elítéltek egy székelyföldi polgármestert, le kell mondania tisztségéről

Polgármester nélkül marad a háromszéki Csernáton község, miután európai pénzalapok jogtalan megszerzése miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték és eltiltották a közügyek gyakorlásától Bölöni Dávid elöljárót.

A brassói táblabíróság jogerősen egy év négy hónapos felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki Bölöni Dávidra, akit egy évig a közügyek gyakorlásától is eltiltottak, így le kell mondania Csernáton község polgármesteri tisztségéről. Az időközi választásokig várhatóan Fábián Sándor alpolgármester vezeti majd a háromszéki községet.

Mint arról beszámoltunk, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) tavaly decemberben állította bíróság elé az RMDSZ színeiben megválasztott polgármestert, akit azzal vádoltak, hogy 2008-ban és 2009-ben a község tulajdonában lévő 738 hektárnyi legelő után jogtalanul igényelt területalapú támogatását a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökségtől (APIA). Az ügyészek szerint a legelőt más gazdáknak adta bérbe a község, ezért nem lett volna joga a mintegy 312 000 lej területalapú támogatáshoz.

Bölöni Dávid ártatlannak vallotta magát. Magyarázata szerint a község legelői nem voltak bérbe adva, és a dokumentumok, amelyekre a DNA hivatkozik, arra vonatkoztak, hogy melyik pásztort felel egy adott területért. Az önkormányzat a pásztoroktól gyűjtött pénzt műtrágya-vásárlásra, ezt értelmezték az ügyészek bérleti díjként.

Az elöljáró szerint a területalapú támogatás teljes összegét a község a legelők feljavítására költötte. Az APIA polgári félként vett részt a perben és a területalapú támogatás visszafizetését követelte. A csernátoni önkormányzat pedig teljes egészében visszafizette a 312.289 lejes összeget.

Bölöni Dávid egyik legrégebb tisztségben lévő polgármester Háromszéken. Az állattenyésztési mérnök végzettséggel rendelkező elöljárót 1990-ben választották első alkalommal Csernáton élére, a rangidős elöljárót azóta minden alkalommal visszaválasztották a község polgárai.

Kapcsolódók

Kimaradt?